SĂNĂTATE

VESTE PROASTĂ DE LA DR.DELIA TACHE:”DIN PĂCATE….”

Dr.Delia Tache, confirmată, în această vară, cu infecție cu coronavirus, dar care s-a vindecat, și-a dorit ca după momentele trăite să poată face un bine celor care sunt în stare gravă din cauza coronavirusului. Cunoscutul oftalmolog și-a dorit mult ca atunci când se va putea să meargă la Centrul de Transfuzii Sanguine și să doneze sânge din care să fie extrasă plasma necesară persoanelor infectate cu SARS-COv-2, care sunt în stare gravă și care pot avea o șansă, odată ce primesc acest produs sanguin.  

”Din păcate, titrul de anticorpi este mult prea mic pentru donarea de plasmă! Am anticorpi, însă nu suficienți pentru donare”, a declarat pentru șansanews.ro, dr.Delia Tache.

Dr.Delia Tache și soțul său, dr.Mihai Tache din Spitalul Județean, au fost confirmați cu coronavirus, în această vară, și au fost internați în Spitalul Municipal din Rm.Sărat. Cei doi medici se simt bine acum, revenind la viața de dinaintea diagnosticului de COVID-19.

Revenind la situația donării de plasmă de către cei care au fost diagnosticați cu COVID-19 și s-au vindecat, la Buzău, foarte puțini dintre foștii bolnavi infectați cu coronavirus și-au arătat până acum disponibilitatea de a dona sânge pentru cei care trec prin momente cumplite pe patul de spital și cărora le-ar putea da, prin gestul lor, o șansă la viață.

La Buzău, un tânăr a donat sânge, însă plasma nu a fost conformă pentru tratarea bolnavilor de coronavirus, fiind congelată și urmând a fi folosită pentru alte situații medicale. Recent, o doamnă s-a prezentat la Centrul de Transfuzii, a donat sânge iar plasma conține suficienți anticorpi, fiind așteptate însă alte analize pentru a se ști dacă acest produs poate ajunge la bolnavii cu COVID-19.

Din păcate, numărul celor care vin să doneze sânge după ce se vindecă de coronavirus este foarte mic, deși vorbim despre un gest mărunt, dar care poate salva vieți. Iar dintre cei care vin să doneze, în cazul multora se constată că nu au suficienți anticorpi, astfel că plasma nu e folositoare pentru bolnavii cu coronavirus, în stare gravă.

În condițiile în care numărul persoanelor care sunt în stare gravă, la terapie intensivă, în toată țara, a crescut alarmant în ultima vreme, conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine dar și medicii ATI fac apel la cei care se vindecă de COVID-19 să vină să doneze sânge, pentru că astfel pot da o șansă la viață celor infectați, așa cum au fost și ei, până nu demult.

”Din nefericire, foarte mulți buzoieni care s-au vindecat de COVID-19 și care au fost contactați să doneze plasmă hiperimună, au refuzat să facă acest lucru. Unii din frică, alții pentru că nu vor sa mai audă de spitale, alții pentru că nu au timp. Au venit, însă, câțiva buzoieni care au dorit să doneze plasmă. Mulți dintre ei, medici. Din nefericire,niciunul nu a avut titrul de anticorpi anti SARS-COv-2 necesar recoltării”, a declarat pentru șansanews.ro dr.Adriana Crăciun de la Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău.

La rândul său, dr.Tache are un mesaj prin care încearcă și speră să-i determine pe buzoienii care au avut COVID-19 și s-au vindecat să vină să doneze sânge, pentru a face un bine bolnavilor în stare gravă:

”Când simțim și împărtășim durerea altora devenim de fapt mai buni, iar aceasta te face mai fericit! Este benefic pentru sănătatea ta, psihică dar și fizică! Cercetări recente legate de nervul vag (“nervul compasiunii”), arată cum compasiunea are un rol mult mai important decât se credea în menținerea sănătății! Reduce inflamațiile-incriminate în apariția multor boli! Ameliorează depresia, ne reduce furia, stresul! E bună și pentru inimă, reducând presiunea arterială și îmbunătățind circulația, prevenind apariția unor boli cardiovasculare.

Deci, să nu încetăm a face bine altora, pentru că asta sigur ne ajută de fapt nouă înșine!”

Citește și : https://sansanews.ro/cunoscutul-oftalmolog-dr-delia-tache-povesteste-experienta-traumatizanta-traita-in-ultimele-saptamani-ce-inseamna-cu-adevarat-boala-sars-cov-2-ce-o-face-sa-vada-lumea-altfel/