Actualitate SĂNĂTATE

1.800 DE CADRE MEDICALE, ÎN GREVĂ JAPONEZĂ! ”Așa nu se mai poate!”, spun liderii SANITAS Buzău (Galerie Foto)

Fără să întrerupă activitatea la locul de muncă, dar purtând insigne inscripționate cu ”Grevă”, cadrele medicale afiliate Federației Sanitas protestează pentru condiții mai bune de muncă și acordarea unor stimulente de risc.

La Buzău,  1.800 de angajați din unitățile medicale din municipiul Buzău, Nehoiu, Săpoca și Râmnicu Sărat au început protestul la ora 7.00 și spun că vor continua până când revendicările lor vor fi auzite.

”Din  luna martie și până acum sunt persoane care au lucrat ore întregi și nu au primit niciun stimulent și de aici ”mărul discordiei”. Așa nu se mai poate! Fără concediu de odihnă, în mare parte, la care se adaugă lipsa personalului. Cu toate că s-au făcut unele angajări  nu e suficient. Din ce în ce mai mult apasă pe umerii noștri starea de neputință, starea de oboseală”, a spus Mihai Ștefan, lider Sanitas Buzău.

Mihai Ștefan, lider SANITAS Buzău

Protestul se desfășoară la nivel național, reprezentanții Federației Sanitas anunțând pe pagina de socializare că își doresc ca, de Ziua Internațională a Muncii Decente, să atragă atenția că ei continuă să își facă datoria cu decență, însă guvernanții români îi tratează cu maximă indiferență!”

Lista revendicărilor

1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.

a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.

b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.

c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.

d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.

e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.

2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.

3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.

4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.

6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile.