Actualitate Agricultura acum

SECETA A PĂGUBIT ȘI LEGUMICULTORII! Ce legume pentru iarnă se găsesc în piață și cât costă

piata BUZAU

Seceta a fost principalul inamic pe care l-au avut de înfruntat și legumicultorii, iar pagubele pentru culturile din câmp au fost extrem de mari. Așa se face că recolta legumelor pentru iarnă este mult diminuată față de alți ani.

Gogonele, castraveții, gogoșarii și varza au ajuns deja în piețe însă sunt în cantități mai mici și la prețuri mai mari față de alți ani. De exemplu, un kilogram de gogonele se vinde cu 3 lei, castraveții cu 3,5 lei, iar varza de Buzău poate fi cumpărată la un leu kilogramul.

Producătorii sunt conștienți că prețurile sunt cam ridicate însă spun că au avut pierderi mari în această vară și au muncit mult, au investit în tratamente așa că au fost nevoiți să mai crească prețurile pentru a-și scoate măcar banii pe care i-au investit în producerea legumelor.

Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău, a explicat pentru sansanews.ro că 2020 a fost un foarte greu pentru legumicultură și că aceasta este ramura cel mai greu încercată a agriculturii dar și sectorul unde este nevoie de cel mai mare volum de muncă manuală motiv pentru care creșterea prețurilor este justificată. În plus, pierderile au fost poate la fel de mari ca în sectorul cerealelor. Și în legumicultură, plantele cultivate în câmp au suferit de căldura excesivă care a ars legumele, dar și de atacul agresiv al dăunătorilor pentru care a fost nevoie de tratamente suplimentare.

Costel Vânătoru, cercetător Stațiunea Legumicolă Buzău

”Legumicultura a fost greu afectată de secetă. S-au înregistrat pierderi foarte mari, producțiile sunt mai mici, iar fermieri ca să obțină aceste producții au aplicat foarte multe tratamente, deci au fost lucrări mult mai numeroase, mai costisitoare față de un an normal ceea ce face ca și prețul la valorificare să fie mult mai mare. Se justifică aceste prețuri pentru că în spatele lor stă și foarte multă muncă. Cei care lucrează în legumicultură trudesc din greu. Cel mai greu sector al agriculturii este legumicultura pentru că înglobează cel mai mare volum de muncă manuală”, a apreciat Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.