Actualitate

10 ani de la cel mai crunt episod de iarnă din județ! Ce s-a schimbat de atunci: Prefectul Buzăului: ”Ca noutate, nu este decât apariția unei perdele forestiere”(foto+video)

sursa foto: Antena3
sursa foto: Antena3

Mai bine de jumătate din județ, îngropat în munți de zăpadă. Așa a fost descrisă cea mai cumplită iarnă din Buzău. S-a întâmplat în urmă cu zece ani, în ianuarie – februarie 2012. Două valuri de ninsori, viscol puternic și ger cumplit. În total, 52 de comune aproape acoperite de nămeții de aproape patru metri și 60.000 de persoane izolate în satele din zona de câmpie a județului, fără curent electric, fără apă și fără medicamente.

Urgia s-a dezlănțuit pe 26 ianuarie. A nins abundent ore bune, iar viscolul atingea la rafală și până la o sută de kilometri pe oră, în câmp deschis. Drumurile naționale au fost închise, rând pe rând, iar elevii ținuți acasă. Un alt episod de ninsori abundente a fost și în februarie astfel că la finalul lunii peste 2000 de locuințe din 23 de localități se aflau încă sub nămeți.

Militarii și jandarmii au intervenit să scoată oamenii din casele îngropate în zăpada. Pe drumuri s-au făcut adevărate tranșee.

Iată aceste imagini filmate, în urmă cu zece ani, pe 9 februarie, în zona municipiului Râmnicu Sărat unde un apicultor încerca să-și scoată stupii de sub zăpada ce trecea pe deasupra gardurilor .

Cele două luni de iarnă de iarnă cumplită din județul Buzău au costat autoritățile nu mai puțin de 9,6 milioane de euro, a anunțat, la vremea respectivă, Dana Micu, specialist din cadrul Institutului Național de Geografie din cadrul Academiei Române care adaugă, în același timp, că pagubele ar fi putut fi reduse dacă județul ar fi avut perdele forestiere și parazăpezi în zonele cheie, cu risc ridicat, ale județului.

Acum, la zece ani distanță de la cel mai crunt episod de iarnă din județ, din ultimii 30 de ani, prefectul Daniel Țiclea, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, activat în astfel de situații limită, a declarat, pentru șansanews.ro, ce s-a schimbat de atunci și mai ales cât de bine este pregătit Buzăul să mai facă față unui episod de iarnă asemănător celui din 2012.

prefect Daniel Țiclea

Mai exact, avem în plus o singură perdea forestieră, la Săgeata, și câteva utilaje.