Actualitate Agricultura acum

10 ferme de păsări și porc, înființate în Buzău. Toate vor fi unități de reproducție, cu rase românești

Buzăul va avea cele mai multe ferme, nou înființate, în următorii doi ani, de reproducție pasăre și porc. Totul a fost posibil ca urmare a accesării Programului de Susținerea Reproducției la Pasăre și Porc, derulat prin Direcția Agricolă și finanțat de Ministerul Agriculturii, unde Buzăul are cei mai mulți beneficiari. În total, zece fermieri din județ au obținut fonduri cu care să înființeze ferme pentru creșterea raselor românești.

 ”Buzăul are 10 din cei 40 de beneficiari de la nivel național ai Programului de Susținerea Reproducției la Pasăre și Porc. În total, în județul nostru vor ajunge 9 milioane de euro, bani cu care fermierii își vor înființa ferme de păsări și porc, doar cu rase românești. Sunt, în general, fermieri tineri, care au experiență în domeniu. Patru dintre ei au accesat bani pentru păsări și șase pentru suine”, a spus Cosmin Florea, director Direcția Agricolă Buzău.

Unul dintre beneficiari a fost Dan Enache. Tânărul fermier spune că a accesat aceste fonduri pentru că în România au crescut mult importurile de carne de porc tocmai din cauza costurilor foarte mari de reproducție la care s-au adăugat și problemele generate de pesta porcină. Cu banii primiți de la stat, buzoianul va înființa o fermă de reproducție cu un efectiv de  1400 de scroafe, din rase românești.

Dan Enache

În ultimii ani, efectivul de porci din județ a fost mult redus. Fermierii care aveau ferme de porci au renunțat la creșterea suinelor sau au redus efectivele după ce au trecut prin mai multe episoade de pestă porcină, boală care le-a ucis mii de animale.