Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE

100 DE BUZOIENI CU COVID-19, LĂSAȚI ACASĂ PENTRU CĂ NU MAI SUNT LOCURI ÎN SPITALE. Starea unora se agravează. Când va prelua spitalul CFR primii pacienți

Spitalele sunt pline la Buzău în timp ce zilnic, zeci de oameni sunt confirmați cu coronavirus și nu au unde să fie internați. În județul Buzău, sunt la acest moment, 100 de bolnavi de COVID-19 care nu au unde să fie spitalizați. Îngrijorător este că starea unora de sănătate se agravează acasă. Ministerul Sănătății si-a dat acordul pentru ca spitalul CFR să devină unitate support pentru tratarea bolnavilor COVID- 19, însă mai durează până ce acesta va putea prelua efectiv bolnavi.                            

Ultimele statistici ale autorităților de sănătate publică arată că joi sunt 36 de cazuri noi de coronavirus la Buzău, județul ajungând la un total de 1285 de cazuri de la debutul pandemiei. Ultimi bolnavi au vârste cuprinse între 10 și 89 de ani, unii fiind testați în laboratoare private. Din totalul bolnavilor pe care i-a avut Buzăul până acum,  683 de s-au vindecat însă 35 și au pierdut viața pe fondul pandemiei de coronavirus.

La fel de îngrijorător este faptul că 100 dintre bolnavii activi de coronavirus sunt în acest moment, acasă, în voia sorții. Ei sunt pozitivi,  însă nu pot fi internați pentru că nu mai sunt locuri în spitale. Au putut fi lăsați la domiciliu pentru că au forme usoare de boala sau sunt asimptomatici, insă din păcate, starea multora dintre ei se agraveaza pe parcurs.

Singura veste bună a momentului este că Mininisterul Sănătății și a dat în sfarsit acordul pentru ca spitalul CFR să devină unitate suport pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.  În urma solicitărilor repetate ale Direcției de Sănătate Publică Buzău, Ministerul Sănătății și-a dat girul pentru ca spitalul CFR să preia și să interneze bolnavii infectați cu SARS-CoV-2. Decizia a fost publicată deja în Monitorul Oficial iar astăzi autoritățile buzoiene vor face toate demersurile pentru ca în cel mai scurt timp unitatea să poată interna bolnavii cu COVID-19.

”Era absolut necesar să mai avem o unitate suport COVID în contextul în care nevoia de servicii medicale pentru  persoanele confirmate a crescut în ultima perioadă. Astăzi ne vom întâlni cu reprezentanții spitalului, dorim să inițiem demersurile în vederea asigurării circuitelor astfel încât spitalul să devină funcționat cât mai repede”, a declarat pentru șansanews.ro directorul adjunct al DSP Buzău, Daniela Dumitru.  

Cel mai probabil, cele 100  de persoane confirmate COVID, dar lăsate la domiciliu pentru că spitalele dfin județ sunt pline vor ajunge în viitorul apropiat la Spitalul CFR unde vor fi evaluate de un medic, care va decide schema de tratament în cazul lor, dacă se impune spitalizarea sau dacă pot rămâne în continuare, la domiciliu

”O să facem echipele care vor lucra acolo, stabilim cu conducerea spitalului care vor fi aceste echipe. Incercăm și detașarea de personal din alte unități”, a mai declarat Dumitru.

Autoritățile de sănătate publică urmează să analizeze cu conducerea spitalului CFR modul în care unitatea va trata bolnavii de COVID-19. Cel mai probabil, se va merge pe varianta ca ambulatoriuul spitalului să rămână non COVID pentru consultații și internări de o zi iar restul spitalului să fie pentru bolnavii cu coronavirus.

Ar fi disponibile aici circa 50 de paturi