Actualitate POLITICĂ

146 de ani de liberalism, marcați la Buzău. Acțiunea de astăzi, în premieră în județ

PNL Buzău a marcat luni, în premieră, un eveniment care amintește de ziua de 24 mai ca zi a Partidului Național Liberal. S-au împlinit 146 de ani de când liberalismul a început să activeze sub cupola PNL în România, iar liberalii buzoieni au ales să marcheze această zi prin comemorarea celor mai importanți liberali din județ. Primul de care și-au amintit liberalii a fost Grigore Monteoru, cel care a fondat, în 1876, organizația de la Buzău. Nu au fost uitați nici Nicu Constantinescu, recunoscut ca fiind cel mai performant primar pe care l-a avut vreodată Buzăul, ori Stan Săraru, un om care a luptat pentru ca buzoienii să conteze la nivel național în mandatul său de primar din perioada 1933-1937.

Ziua PNL a fost marcată prin conturarea unui traseu al obiectivelor emblematice pentru liberalismul buzoian. Traseul a început la capela din stațiunea Sărata Monteoru, unde a fost pomenit fondatorul PNL Buzău, Grigore Constantinescu-Monteoru, unul dintre politicienii reformatori din Parlamentul României, în timpul mandatelor sale de deputat și senator, între anii 1876-1898. Traseul a continuat în cimitirul Dumbrava, unde liderul organizației județene, deputatul PNL de Buzău Gabriel Avramescu, și liderul organizației municipale, senatorul Vlad Pufu, au depus coroane de flori la mormântul lui Nicu Constantinescu, primar al Buzăului timp de 5 mandate și deputat PNL în mai multe legislaturi. Constantinescu a fost cel datorită căruia există astăzi Palatul Comunal, în centrul municipiului, o clădire-simbol pentru Buzău, dar și multe alte obiective cunoscute, cum ar fi Colegiul Hașdeu.

“Avem valori, avem cu ne mândri, avem de fiecare dată la ce să ne raportăm. Și dacă ne raportăm la aceste valori, cu siguranță vom face, fiecare dintre noi, performanță”, a declarat senatorul PNL, Vlad Pufu, președintele Organizației Municipale PNL Buzău.

Este pentru prima oară în 146 de ani de liberalism când această sărbătoare este marcată la Buzău, iar liderii organizațiilor- județeană și municipală, promit că vor construi mai departe un partid solid într-o lume modernă aflată într-o permanentă transformare.

„Este pentru prima dată, în judeţul Buzău, când se marchează cu adevărat ziua Partidului Naţional Liberal. Practic, prin recunoștinţa pe care o avem către predecesori, către cei care au pus bazele liberalismului, putem avea încredere că vom avea un viitor demn de realizările pe care ei le-au avut la rândul lor pentru judeţul nostru”, a declarat deputatul Gabriel Avrămescu, președintele Organizației Județene PNL Buzău.

Partidul Național Liberal este cea mai veche formațiune politică din România, înființat sub acest nume la 24 mai 1875.

De numele și istoria Partidului Național Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României: instaurarea monarhiei constituționale, obținerea independenței de stat, ridicarea României la rang de regat, Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari de la 1918, adoptarea Constituției din 1923 și relansarea economică după criza din 1929–1933.