Actualitate

162 DE ANI DE LA UNIREA MOLDOVEI CU ȚARA ROMÂNEASCĂ! Momente de sărbătoare la Teatrul ”George Ciprian”, transmise online

Sutele de buzoieni care își dădeau mână cu mână, în fiecare an, pe 24 ianuarie, în curtea Muzeului Județean sunt invitați să sărbătorească Mica Unire în mediul online. Restricțiile impuse de pandemie a anulat evenimentul devenit o tradiție, însă autoritățile au găsit o soluție pentru ca spectacolul de teatru oferit în ultimii ani buzoienilor să aibă loc și anul acesta.

Momentul istoric pus în scenă de actorii Teatrului George Ciprian va fi jucat și anul acesta și chiar accesul spectatorilor nu este permis în sală, evenimentul este transmis online.

”Chiar dacă anul acesta nu ne putem uni fizic într-o horă, dorim să menținem tradiția sărbătoririi Micii Uniri! Astfel, cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, la 24 ianuarie 1859, Teatrul „George Ciprian” cu sprijinul Consiliului Județean Buzău și în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă, a organizat un eveniment online”, anunță reprezentanții Teatrului George Ciprian pe Facebook.

În deschiderea evenimentului, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, a adresat câteva cuvinte buzoienilor cu ocazia celor 162 de la Mica Unire.

Timp de jumătate de oră pe pagina de Facebook și pe YouTube este transmis spectacolul ”În numele Unirii”.

”Spectacol ÎN NUMELE UNIRII  este o producție a Teatrului George Ciprian Buzău Din distribuție fac parte  Bogdan Farcaș, Cosmin Teodor Pană, Octavian Costin, Ștefan Pavel, Kostas Mincu, Catinca Nistor,  Text: Cosmin Teodor Pană Regia: Vlad Trifaș”, informează reprezentanții instituției de cultură.

În cea de-a doua parte a evenimentului, Orchestra Centrului Județean de Cultură și Artă va susține un moment muzical.  Dirijorul pe care îl veți urmări este  Sorin Mandache, iar soliști Filofteia Drăghici si Ion Băicuș.

”Ales la 5 ianuarie 1859 ca domn în Moldova, colonelul Alexandru Ioan Cuza avea să fie ales domn al Țării Românești la data de 24 ianuarie 1859. Drumul pentru unificarea deplină nu a fost ușor, iar el a putut fi realizat abia în anul 1862, când la data de 22 ianuarie/3 februarie este ales primul guvern român, condus de către Barbu Catargiu, urmat la data de 24 ianuarie/5 februarie de ședința primului Parlament al României, desfășurată la București, oraș care a devenit capitala țării”, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean pe Facebook, alături de o fotografie de la evenimentul de anul trecut când la Buzău au ajuns Cavaleria Jandarmeriei.

În ziua Micii Uniri, o invitație vine și de la conducerea Muzeului Județean Buzău.


”Hai să dăm mână cu mână la Muzeul Județean”… așa a fost în ultimii ani. Astăzi vă așteptăm la o expoziție dedicată Unirii Principatelor Române începând cu ora 09.00!

Publicitate