Actualitate Social

EFECTELE VACCINĂRII: NUMĂRUL CAZURILOR DE COVID-19 DIN AZILURI A SCĂZUT ULUITOR. Conducerile căminelor regândesc activitățile

După un an extrem de greu cu numeroase focare de COVID-19, cu pierderi de vieți omenești în rândul beneficiarilor, activitatea centrelor de ocrotire socială pare că începe să reintre în normal. Vaccinarea personalului de îngrijire, dar și a persoanelor care trăiesc în aceste centre a făcut ca  numărul cazurilor de coronavirus să scadă semnificativ, în ultima perioadă.                                       

De pildă, la Complexul de  Servicii pentru Persoane Vârstnice Alexandru Marghiloman din Buzău, unde în fiecare lună se  înregistrau cazuri de coronavirus iar la un moment dat, în unitate a fost chiar focar de COVID-19, nu s-au mai înregistrat îmbolnăviri în ultima vreme. De aceea, conducerea centrului se gândește să reorganizeze anumite aspecte ale activității în sensul că beneficiarilor  li se va permite să socializeze, să meargă la piață ori la bibliotecă, dacă vor.

” Ne gândim să reorganizăm anumite aspecte ale activităţii de îngrijire în aşa fel încât  să permitem celor care au optat pentru vaccinare să iasă în comunitate, să socializeze mai mult. Într-adevăr a fost o perioadă când am interzis totul pentru că era noutatea situaţiei şi trebuia să găsim soluţii pentru a trece peste până ne lămuream asupra celor mai bune măsuri de luat, dar în ultima perioadă am permis vizitele în centru. Printre principalele lucruri pe care le vom regândi şi care chiar au fost interzise este accesul în exterior al beneficiarilor, dar şi acesta a mai fost din când în când permis, însă beneficiarii au fost însoţiţi de un personal de specialitate şi cu nişte reguli destul de stricte. Accesul în exterior se referă la ieşirile la piaţă, avem un beneficiar căruia îi place să meargă la bibliotecă sau alţii care vor să îşi viziteze prietenii sau familia. Vizitele în familie nu au fost permise pentru că acolo erau implicate mai multe persoane. Nu se ştia care este situaţia fiecăreia. Acum ne gândim foarte serios să reevaluăm aceste situaţii pentru că avem toate premisele să putem luat altfel de decizii. Fiecare situaţie trebuie tratată în funcţie de specificul său”, a declarat la Focus Tv directorul centrului din Buzău,  Doina Boldișteanu.

În Complexul de Servicii pentru Persoane  Alexandru Marghiloman s-au vaccinat până acum circa jumătate dintre angajați, procentul fiind similar și în rândul beneficiarilor.

”Cei care am optat pentru vaccinare în primă fază am primit şi cea de-a doua doză. Din rândul beneficiarilor, procentul este de peste 50% vaccinaţi. La fel este şi în rândul angajaţilor. Personal, mi-aş fi dorit ca procentul să fie mai mare, dar opţiunea este a fiecăruia”, a mai declarat Boldișteanu.

Ca urmare a vaccinării anti-COVID, la nivelul țării,  numărul de infectări în rândul personalului din spitale și centre sociale a scăzut de la o medie de 500 la sub 50 pe săptămână.