Actualitate SĂNĂTATE

DEZINFECTANT DE MÂINI FALS, DEPISTAT DE PROTECȚIA CONSUMATORULUI! Controale în toată țara. Ce s-a găsit la Buzău

Alertă la Protecția Consumatorului după ce inspectorii au descoperit pe piață dezinfectant de mâini recomandat în prevenirea răspândirii noului coronavirus fals. Totul a pornit de la o acțiune a inspectorilor din București care au găsit la comercializare produse sub marca ”Kolonya – eau de cologne”, prezentate drept ”dezinfectant de mâini”.

”Ca atare, luni, 15 februarie 2021, ANPC a dispus tuturor structurilor sale teritoriale, un control pe această temă, pentru a se depista toate produsele similare care s-ar putea afla la vânzare pe cuprinsul întregii țări. La nivelul Capitalei, a fost identificată o companie care avea la vânzare produsul ”Kolonya – eau de cologne”, care prezenta o etichetă suplimentară suprapusă, care îl înfățișa publicului drept ”dezinfectant de mâini”, informează ANPC.

Cum firma respectivă avea un punct de lucru și la Buzău, și inspectorii de la Buzău au demarat o acțiune de urgență. Din fericire, astfel de produse false nu au ajuns și la cumpărătorii buzoieni pentru că, între timp, magazinul a fost închis.

”Am dispus verificări, însă în urma controlului s-a constatat că punctul de lucru deschis într-un mare centru comercial a fost închis”, ne-au spus surse din cadrul Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului.

Cu toate acestea, buzoienii nu au avut parte mereu de același noroc. Spre exemplu, în octombrie 2020, inspectorii de la Protecția Consumatorului au identificat mii de măști neconforme care erau vândute la un magazin din Buzău.

”La finalul anului trecut am retras de la vânzare 10.000 de măști neconforme la un magazin chinezesc din Buzău. Agentul comercial a fost sancționat cu 50.000 de lei”, ne-au spus aceleași surse.

De asemenea, pe 12 februarie 2021, ANPC a făcut o nouă postare pe pagina de Facebook prin care informa cu privire la o alertă primită de România cu privire la identificarea unui nou producător de măști, de această dată pentru copiii, neconforme.

Alertă transmisă de România prin Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare (RAPEX) pentru produsul mască de protecție nemedicală, de unică folosință, cu 3 straturi pentru copii . Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor virale, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată ca atare de către organismul european relevant. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, poate să nu fie protejat în mod adecvat dacă nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și cu standardul european relevant EN 149, informează ANPC.