Actualitate

Atenție la vinul care fermentează! Nu vă jucați cu moartea de dragul butoaielor. Sfatul autorităților

Odată cu venirea toamnei și după culegerea viilor, mulți dintre buzoieni pregătesc vinul în gospodării. În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd însă pericolul care îi pândeşte, și anume intoxicația cu dioxid de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice. Dacă vasele în care va avea loc procesul de producere a vinului în condiții casnice nu sunt depozitate în spații corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.

Deși pompierii buzoieni nu au fost solicitați să intervină în ultima perioadă în astfel de situații, pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon pe timpul fermentării mustului, I.S.U. vă recomandă:

 • nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
 • nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
 • anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
 • verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea
  unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient
  oxigen;
 • sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace,
  neurologice.
 • nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de
  protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană mustul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Primele simptome ale intoxicării sunt ameţeala, greaţa (cu sau fără vărsături), tulburări de vedere, greutate în respirație şi dureri de cap. Persoana care inhalează o concentraţie mare de gaz, poate deveni inconştientă, iar în câteva minute poate chiar surveni decesul.

O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat. În cazul apariţiei oricărui tip de situaţie de urgenţă apelaţi imediat numărul unic 112