Actualitate

350.000 DE LEI, ALOCAȚI BUZĂULUI! Banii ajung la liceele agricole. Cu ce noutăți vor fi întâmpinați elevii

Ministerul Agriculturii a alocat în urmă cu câteva zile, în premieră, sume importante pentru modernizarea liceelor agricole din toată țara, iar Buzăul a beneficiat de 350.000 de lei. Banii vor fi împărțiți, în mod egal, între Liceul Agricol ”DR. C Angelescu” din municipiu Buzău și Liceul Tehnologic Agricol Smeeni.

Practic, fiecare unitate de învățământ va primi 175.000 de lei, iar banii trebuie cheltuiți până la finalul anului în dotarea atelierelor și laboratoarelor astfel încât elevii să beneficieze de toată baza materială de care au nevoie pentru a învăța o meserie.

Deși abia au fost semnate contractele, iar banii urmează să fie livrați în conturile unităților de învățământ, la Buzău planurile deja au fost făcute. De exemplu, la Liceul Agricol din municipiul Buzău banii vor fi cheltuiți pentru dotarea atelierelor de mecanică auto, mecanică agricolă și cel de agricultură unde era nevoie de aparatură de modernă, cea existentă fiind deja depășită în comparație cu noutățile din domeniu apărute pe piață.

”S-au întocmit liste de necesar și s-a decis să se cumpere echipamente și aparatură  (motoare) pentru atelierele de mecanică auto și agricolă dar și truse performante pentru analize aer, sol și apă”, a explicat  Daniela Codreanu, director Liceul Agricol din municipiul Buzău.

Astfel de dotări erau absolut necesare mai ales că aceste specializări sunt din ce în ce mai căutate. De exemplu, anul acesta la admiterea pentru clasa de mecanică auto au fost trei candidați pe loc. La fel de căutate au fost și restul specializărilor astfel că pentru anul școlar 2020-2021, liceul are 1050 de elevi, repartizați în 38 de clase. În plus, anul acesta, ca urmare a solicitărilor venite de piața muncii, Inspectoratul Școlar a aprobat reluarea, după o perioadă de 10 ani de întrerupere, o clasă cu specializarea tinichigiu-vopsitor.

Dat fiind numărul mare de elevi, conducerea liceului din municipiul Buzău deja a analizat și cum se va face reîntoarcerea copiilor la cursuri. Astfel, profesorii au decis că cea mai bună variantă pentru noul an școlar în pandemie este ca jumătate dintre elevi să învețe în clase, în timp ce restul să rămână acasă, fiind conectați, la orele din clasă. Deja, au fost făcute și investiții în acest sens pentru ca toate clasele să fie dotate cu calculatoare și internet.

Daniela Codreanu, directorul Liceului Agricol Dr. C Angelescu

Pe de altă parte, s-au luat decizii și cu privire la cazarea elevilor în internatul liceului. Practic, cei care vor fi la ore vor fi cazați la internat, iar rotația se va face la o săptămână sau două.

Daniela Codreanu, directorul Liceului Agricol Dr. C Angelescu

Vestea bună este că toți elevii vor face practică la agenții economici cu care liceul are deja parteneriate.

Daniela Codreanu, directorul Liceului Agricol Dr. C Angelescu