Actualitate SĂNĂTATE

NOI DISCUȚII PENTRU TRANSFORMAREA SPITALULUI CFR ÎN UNITATE COVID! Ce se va întâmpla în cazul unui alt refuz

Subiectul privind blocajul generat de refuzul conducerii Spitalului CFR de la Galați de a transforma secția de la Buzău în spital suport COVID, invocând diverse motive, ar putea ajunge pe masa ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Zilele acestea va avea loc o nouă rundă de discuții între autoritățile buzoiene și managerul Spitalului CFR. Dacă nu se va ajunge la un numitor comun, săptămâna viitoare subiectul va fi prezentat ministrului Tătaru, a anunțat în direct la Focus Tv prefectul Leonard Dimian, aflat în spital în această perioadă, fiind diagnosticat cu infecție cu COVID-19.

 De circa o lună, după ce toate locurile din Spitalul Municipal Rm. Sărat dar și cele din secțiile COVID de la Spitalul Județean s-au ocupat, s-a trecut la planul B, și anume amenajarea Spitalului CFR în spital suport COVID, așa cum prevede un ordin de ministru. Tot de atunci, însă, lucrurile sunt tărăgănate. Conducerea Spitalului CFR de la Galați s-a opus, invocând tot felul de motive. De la lipsa fondurilor pentru amenajarea secției unde să fie primiți bolnavii de coronavirus, până la situația aparatului de radiologie, a cărui autorizație de funcționare ar expira în curând.

“Au fost motive de ordin financiar invocate de conducerea Spitalului CFR de la Galați. Au spus că așteaptă rectificarea bugetară pentru a primi bani. Fiind vorba despre o investiție de până în 10 000 lei, în special pentru trasee și diverse dotări, ne-am oferit noi, conducerea DSP Buzău, a Spitalului Județean, să găsim sponsori pentru investiție. Am găsit banii dar nu le-a convenit nici așa. Acum invocă o problemă legată de aparatul de radiologie, absolut necesar într-o secție COVID. Este o problemă legată de autorizație, care ar expira în curând.”

Zilele acestea este programată o nouă rundă de discuții între autoritățile buzoiene și reprezentanții Spitalului CFR Galați, unitate în subordinea căreia se află spitalul din Buzău. Dacă nu se va ajunge la un numitor comun, autoritățile buzoiene spun că vor merge direct la București.

“Dacă nu vom ajunge la o înțelegere după discuțiile de săptămâna aceasta, luni mă voi adresa direct ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Este inacceptabil ca 150 de pacienți confirmați cu coronavirus să stea acasă, aștepând eliberarea unui loc în spital.”, a adăugat la Focus Tv prefectul Leonard Dimian.

La Buzău, miercuri, 26 august 2020, sunt 2121 de bolnavi de coronavirus. Cum în spitalele destinate acestei categorii de pacienți nu mai este niciun loc liber, 150 de buzoieni depistați pozitivi, dar care au semne ușoare de boală sau nu prezintă nici un simptome, sunt în izolare la domiciliu.