Actualitate

Producătorii de legume se plâng de prețurile mari cu încălzirea serelor și solariilor. Ce se întâmplă cu prețurile trufandalelor

Se anunță o iarnă grea pentru producătorii de legume. Costurile cu încălzirea solariilor pe timpul iernii, au ajuns să fie prea greu de suportat. Legumicultorii din Buzău vorbesc despre cheltuieli cu peste 30 la sută mai mari ca până acum.

„ Va fi destul de greu,  pentru noi, va fi un an foarte dificil. Cheltuielile vor fi și cu 30 la sută mai mari. S-au scumpit și cărbunii, care au ajuns la 1600 de lei pe tonă, toate s-au scumpit ” a declarat Mircea Tatu, legumicultor din comuna Cochirleanca.

În această situație, legumicultorii au regândit planurile. Vor cultiva mai puțin, dar vor păstra momentul culesului, respectiv lunile martie–aprilie, tocmai pentru că primăvara este cea mai bună perioadă din an pentru legumicultori: trufandalele au prețurile cele mai mari și, deci, profitul este pe măsură.

„Încercăm să facem, cât se poate, economie. Noi primăvara scoatem ceva profit, acum avem o grămadă de marfă pe stoc, se vinde foarte puțin. Acum, de exemplu, e o stagnare generală, nu se cumpără mai nimic. Stăm cu marfa pe stoc și nu reușim să vindem nimic. Nu ne-am gândit să renunțăm la suprafețe încă, însă vom vedea,”a mai declarat Mircea Tatu.

Ionel Mușătoiu este un alt agricultor buzoian, din comuna Căldărușanca. El spune că va planta tomatele și castraveții mai târziu cu două luni, sperând astfel că va reduce din cheltuielile cu încălzirea.

„Nici nu vreau să mă gândesc. Eu puneam din februarie, iar toată luna martie făceam căldură și se consumau 15.000 de lei doar pentru căldură, nu mai zic de muncă. Acum, peste iarnă cresc doar salata, care nu are nevoie de căldură. Nu le mai pun din timp, să am costurile de producție mai mici, chiar dacă le voi da mai ieftine, asta e. La sfârșitul lui martie voi planta roșia, pe care în mod obișnuit o plantam în februarie”ne-a declarat Ionel Mușătoiu.

Legumicultorii din Buzău prevăd o criză alimentară în România, în următorii doi-trei ani și spun că au nevoie de ajutorul statului care să intervină cu o schemă de ajutor pentru încălzirea serelor.

„Singura soluție care ne-ar salva ar fi o subvenție, și nu neapărat pe suprafață, ci pe energie, pe lemne, pe cărbuni”, a mai declarat Mircea Tatu, legumicultor buzoian.

Una peste alta, legumicultorii deja anunță o primăvară mai săracă în trufandale și la prețuri mai ridicate, practicate pentru a le acoperi cheltuielile cu încălzirea serelor din timpul iernii.