Actualitate

44 DE ANI DE LA MARELE CUTREMUR

Astăzi se împlinesc 44 de ani de la producerea celui mai mare cutremur din perioada postbelică. Pe 4 martie 1977, pământul s-a mişcat aproape un minut, magnitudinea seismului fiind de 7,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea  şi s-a produs la o adâncime de 94 de km. Peste 1500 de oameni au murit atunci sub dărâmături, iar alte mii au fost răniţi sau au rămas fără locuinţe.

Zona seismică Vrancea de unde a pornit seismul din 1977, la fel ca și celelalte cutremure mari, din 1986 și 1990, este şi astăzi extrem de activă. Aproape că nu e zi în care seismografele să nu înregistreze o mișcare telurică, indiferent cât de mică. Numai în luna februarie, în zona Vrancea s-au produs 19 cutremure, cel mai mare având o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter. Iar în martie s-au produs deja două cutremure, cel mai recent fiind înregistrat ieri, cu o magnitudine de 3 grade.  Cutremurele din zona Vrancea au ca principală caracteristică faptul că se produc la mare adâncime, ceea ce înseamnă că pot provoca distrugeri mari mai ales la distanțe mari. În cazul unui seism de mare magnitudine, cum a fost cel din 1977, unda de şoc ajunge la Focșani în 6 secunde, la București în 25 de secunde, iar la Constanţa in 30 sec. Specialiștii spun că acest interval de timp nu ar ajuta populația, dacă ar fi informată în momentul în care începe să se miște pământul, pentru că s-ar crea panică. În schimb informațiile pleacă de la stația seismică de la Vrâncioaia către reactorul nuclear de la Măgurele, la uzina de apă grea din Drobeta Turnu Severin, dar şi către companiile de gaze, astfel încât activitatea să fie întreruptă rapid şi să se evite şi alte nenorociri.

Cutremurul din 1977 a lăsat în urmă un adevărat dezastru: 1570 de morți, 113.000 de răniți, 32.900 de locuinţe prăbuşite sau avariate și 35.000 familii rămase fără adăpost, multe dintre victime fiind în București. La cutremurul din 1977 și-au pierdut viața inclusiv personalități ale vremii, printre care marele actor Toma Caragiu.

Buzăul a fost unul dintre judeţele afectate de cutremurul devastator. Peste 400 de familii au rămas fără adăpost deasupra capului. Alte sute de clădiri au fost puse la pământ de mișcarea tectonică: de la școli, creșe, grădinițe, până la unități sanitare și sedii de instituții.