Actualitate

6 într-o săptămână. Ce se întâmplă în ultima vreme în Munții Buzăului

Este unanim recunoscut de către specialiști că septembrie este una dintre cele mai active luni din punct de vedere seismic, comparativ cu alte luni ale anului. La fel se întâmplă și în cazul lunii martie, după cum au stabilit experții, pe baza numărului de seisme produse anual, în funcție de perioada în care au fost înregistrate acestea.

Teoria, avansată de mai mulți ani de specialiști pe baza studiilor și comparațiilor făcute în decursul anului, este confirmată și în septembrie 2022. Numai luna aceasta, în zona seismică Vrancea au fost înregistrate 14 cutremure. Acestora li se adaugă și alte seisme, ce s-au produs în alte zone decât cea ”tradițională”, numărul total de cutremure înregistrat în septembrie în România, până la această dată, fiind de 20.

Numai în ultima săptămână, în România au fost 10 cutremure, din care 6 în zona seismică Vrancea. Jumătate dintre ele, adică 3 cutremure, au avut loc în județul Buzău.

Cel mai recent a fost înregistrat luni seara, la ora 21.32. acesta a avut 3,1 grade pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 108 km, iar epicentrul a fost în apropiere de Gura Teghii.

Din cele 14 cutremure înregistrate luna aceasta în zona seismică Vrancea, 6 au avut epicentrul în județul Buzău. Două din cele 14 au fost mai mari, având 4,2 grade. Acestea s-au produs în zilele de 11 și 13 septembrie, iar unul dintre ele a fost înregistrat în Buzău.