Actualitate

Ajutoare pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie. Care sunt sumele, în funcție de venitul beneficiarilor

Buzoienii cu venituri mici pot beneficia și în acest an de ajutoare pentru încălzire, fie că folosesc gazele naturale, energia termică furnizată în sistem centralizat, lemne sau cărbune. În plus, statul le acordă acestora și un supliment pentru energie. Cu alte cuvinte, sunt aceleași ajutoare pe care le-au primit și în anii anteriori, iar vestea bună este că, deocamdată, nu s-au modificat veniturile limită până la care sunt acordate aceste sume menite să-i ajute pe buzoienii cu posibilități reduse. Astfel că, persoanele singure care au un venit lunar de până la 2053 de lei și familiile care au un venit lunar pe membru de până la 1386 de lei pot să-și pregătească dosarele. Depunerea documentelor se va putea face începând cu 15 octombrie, la sediul Direcției de Asistență Socială Buzău.

Gabriela Antonescu, director DAS Buzău

Potrivit datelor prezentate de Gabriela Antonescu, directorul DAS, dosarul trebuie să conțină cererea pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței, acte doveditoare privind veniturile familiei, actele doveditoare privind regimul juridic al locuinței, (acte de proprietare, contracte de închiriere), copie după factura de gaze (pentru cei care vor solicita ajutor pentru gaze), adeverințe cu proprietățile mobile și imobile, certificat de înmatriculare al autoturismelor (dacă dețin), adeverință de la asociația de proprietari (pentru cei care primesc energie termică în sistem centralizat).

În ceea ce privește, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuințelor, Gabriela Antonescu a explicat că vor fi calculate în funcție de venitul fiecărui beneficiar. Iată lista completă:

Suplimentul pentru energie se acordă lunar tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinţei, precum şi familiilor sau persoanelor singure care nu au stabilit dreptul la ajutorul pentru încălzire, dar care se încadrează în limitele de venituri prevăzute.

”Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate în locuinţă. Familiile ale căror venituri sunt de până la 1386 lei pe membru de familie, respectiv persoana singură cu un venit de până la 2.053 lei, beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de: 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică; 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale; 10 lei/lună pentru consumul de energie termică; 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună. Suplimentul pentru energie se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere şi se poate solicita fie împreună cu ajutorul pentru încălzire, fie separat, pe parcursul anului”, spun reprezentanții DAS.

Din experiența anilor anteriori, conducerea DAS Buzău se așteaptă la câteva sute de beneficiari, iar cea mai mare cerere se așteaptă să fie pentru ajutoarele pentru încălzirea locuințelor cu gaze naturale.

Anul trecut, la Buzău, au fost înregistrate aproape 700 de cereri, dintre care peste 450 doar pentru gaze naturale.  

Un titular are dreptul legal la o singură măsură de protecţie socială, în funcţie de tipul de încălzire a locuinţei (energie termică, gaze naturale, energie electrică sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri).  Ajutoarele vor fi acodate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.