Actualitate

8 PERCHEZIȚII ÎN BUZĂU ÎNTR-UN DOSAR DE ÎNȘELĂCIUNE ȘI EVAZIUNE FISCALĂ. E vizată o firmă care asigura mentenanța pe securitate la incendii la instituții publice, școli și unități militare

Percheziții de amploare în Buzău, în Capitală dar  și în alte județe din țară, într-un dosar de înșelăciune și evaziune fiscală. Vizată de anchetatori este o firmă care asigura mentenanța pe securitate la incendii la instituții publice, școli și unități militare.

Conform Poliției Române, 218 percheziții au loc, cele mai multe, 40, fiind în Capitală. La Buzău, anchetatorii descind la 8 adrese,  iar în Galați la una. În total, percheziții au loc în Capitală și în 28 de județe, la persoane bănuite de înșelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Din cercetări a reieșit că o societate comercială din București, având ca obiect principal de activitate „activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituții publice și private de interes național. În baza contractelor, ar fi avut obligația să presteze servicii de mentenanță (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecție (extinctoare, hidranți). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcționări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate și de valabilitate. Gravitatea este dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, școli, unități militare, penitenciare, sedii ale unor instituții publice, stații de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice și nucleare, combinat chimic .

Potrivit Poliției Române, beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcționalitatea și calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii. Totodată, pentru maximizarea profitului și evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate. Gradul de periculozitate al faptelor comise este foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viața, sănătatea, și integritatea persoanelor, cât și cu privire la patrimoniul acestora, susțin anchetatorii care au în lucru acest dosar.