Actualitate

9 comune din Buzău, încă fără serviciu propriu de salubrizare. Reacțiile primarilor

În cel mult doi ani de zile, colectarea deșeurilor din fiecare gospodărie n-ar mai trebui să fie o problemă, indiferent că vorbim despre orașe sau sate din zone greu accesibile. 2023 este anul în care gradul de acoperire cu servicii de salubrizare prestate de operatori licențiați ar trebui să fie de 100% în județul Buzău. Cel puțin acesta este obiectivul autorităților de mediu, care urmăresc implementarea unui plan bine stabilit menit să ducă la creșterea colectării selective și reducerea volumului de deșeuri. Până acolo, însă, mai este mult de lucru.

Potrivit raportului prezentat de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Buzău în ședința Colegiului Prefectural, în prezent gradul de acoperire cu servicii de salubrizare  în mediul rural este de 86,58%. Cu alte cuvinte, din totalul de 82 UAT-uri, doar 71 au servicii de salubrizare autorizate.

„Comunele Bisoca, Blăjani, Brădeanu, Chiliile, Lopătari, Mihăilești, Pardoși, Pănătău și Podgoria nu au serviciu de salubrizate autorizat. Pe lângă acestea, în județ sunt 71 de localități autorizate și 2 în curs de autorizare”, a declarat subprefectul Viorel Holban.

Printre cele 9 comune care nu au un serviciu propriu de salubrizare sunt și localități în care se lucrează la înființarea unui astfel de serviciu, iar lucrările sunt avansate.

„S-a cumpărat mașină, s-a pus la punct serviciul de salubrizare. Mai avem săptămâna aceasta să încheiem contractele cu populația. Avem termen până la finalul lunii să încheiem contractele. Se împart pubelele de gunoi și la 1 noiembrie vom da drumul la serviciu”, a precizat pentru șansanews.ro primarul din Mihăilești, Dorinel Petre.

Și la Lopătari se lucrează pentru punerea la punct a unui serviciu propriu de colectare a deșeurilor. Primarul Claudiu Constantin spune că în circa 5 luni acesta ar trebui să devină operațional.     

„Când am venit la Primărie anul trecut, în noiembrie, am găsit un serviciu de salubrizare delegat la un U.A.T. din județul Buzău. Practic, acel U.A.T. ne pune la dispoziție mașina lor de gunoi și colectează gunoiul la 2 săptămâni. Noi am început să facem pași pentru înființarea unui serviciu de salubrizare eficient și care să fie în gestiunea noastră directă și suntem în partea de creare a documentației, pentru că avizarea serviciului de salubrizare presupune un lung proces de documentație și de hârtii, de multă birocrație. Am discutat și la ANRSC despre acest aspect și preconizez că în aproximativ 5 luni vom putea aviza serviciul de salubrizare. Ne-am achiziționat o mașină de gunoi pentru a deservi direct nevoia de colectare.”

În alte comune, însă, problema colectării deșeurilor se dovedește a fi una greu de rezolvat. La Bisoca, de exemplu, o localitate de munte, cu case răsfirate în sate izolate, la mare distanță unele de altele.

„La noi este o situație mai specială, datorită specificului zonei: case răsfirate, distanțe mari între case de 2-3 kilometri. Am fost refuzați de toți operatorii economici, că am vrut să încheiem contract, n-a vrut nimeni. Din cauza infrastructurii n-a vrut nimeni să-și rupă mașinile pe aici. Am pornit demersurile de a ne înființa serviciu propriu. Am dat hotărâre de Consiliu, am prevăzut bani, suntem în demersuri de a ne cumpăra o autogunoieră, pubele și să vedem cum putem să ne organizăm, pe sate, pe cătune, să facem colectarea, să ajungem la fiecare gospodărie în parte, dar va fi foarte greu ținând cont că avem 260 km de drumuri sătești”, a declarat primarul Florin Stemate.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, cel mai avansat sistem de gestionare a deșeurilor este cel din municipiul reședință de județ, sistem care a fost extins recent și la Rm. Sărat. Pentru celelalte localități ale județului, țintele stabilite de legislația de mediu în ceea ce privește gestionarea deșerilor nu pot fi atinse decât prin acțiuni individuale, care ar trebui inițiate și implementate de urgență, arată reprezentanții APM Buzău.

În concluzie, mai sunt multe de făcut pentru ca Buzăul să nu mai sufere la capitolul gestionarea deșeurilor, mulți pași care presupun implicare din partea autorităților și locuitorilor.