Actualitate SĂNĂTATE

Unitatea de Primire Urgențe, sufocată de numărul mare de pacienți COVID. În căutarea unui loc liber în spitale, bolnavii sunt ținuți la UPU. “Vă rugăm frumos, sprijiniți-ne! Mergeți și vă vaccinați!”

Valul 4 al pandemiei, cu peste 100 de bolnavi COVID în fiecare zi, sufocă din ce în ce mai mult unitățile spitalicești. La Spitalul Județean, paturile din secțiile COVID sunt ocupate, dar la fel de aglomerat este și la Unitatea de Primire Urgențe. Aici, zilnic ajung pacienți infectați cu coronavirus, dar și bolnavi cu alte probleme medicale, care au nevoie să fie văzuți de urgență de un medic specialist. Așa se face că de la debutul valului 4, medicii de la UPU muncesc non stop, făcând cu greu față valului de pacienți.

“Sunt foarte mulți pacienți care se adresează UPU, facem față cum putem, din păcate ne-au mai plecat și din colegi, dar, încercăm să ne descurcăm cum putem. Numărul de prezentări a crescut foarte mult, sunt foarte mulți pozitivi și noi trebuie să ne adaptăm situațiilor astfel încât să putem ajuta oamenii. Containerele din curte sunt ocupate, în secție avem pacienți pozitivi, activitatea se desfășoară cu dificultate”, a declarat la Focus Tv medicul șef al UPU Smurd Buzău, dr. Adrian Zoican.

Foarte mulți dintre bolnavii care se prezintă la UPU cu simptome specifice infecției cu coronavirus se dovedesc a fi pozitivi, iar o bună parte necesită internare. Aici apare o nouă problemă. Nu mai sunt locuri disponibile în secțiile COVID, ceea ce duce la aglomerarea și mai mult a Unității de Primire Urgențe, până la găsirea unui pat liber.

“Din păcate nu mai există locuri la spitale. Secțiile COVID sunt blocate și în momentul acesta UPU suferă pentru că sunt mulți bolnavi pe care nu avem unde să-i transferăm. Practic, jumătate din numărul paturilor din secție sunt ocupate cu pacienți pozitivi. Pentru ceilalți bolnavi, nu avem decât 2 zone de lucru să zic, zonă verde,  și încercăm să rezolvăm cât mai repede. Căutăm locuri în alte spitale. Începem cu secțiile noastre, apoi Spitalul Râmnicu Sărat, urmează să se deschidă și Nehoiu, iar pacienții care sunt în stare gravă ar trebui duși la ATI, dar dacă nu sunt locuri sunăm la CNCCI să vedem în ce județ găsim locuri pentru ei. În fiecare zi sunăm, avem pacienți de ATI care staționează în UPU, în fiecare zi facem consult de Terapie Intensivă și căutăm locuri în țară. Ultimul pacient a plecat ieri la Galați pentru că au mai fost locuri acolo.“

Medicii buzoieni trag un semnal de alarmă și transmit buzoienilor să respecte regulile minime de prevenire a infectării dar, mai ales, să se vaccineze. Noua tulpină a coronavirusului se transmite mult mai repede iar în lipsa unei acoperiri vaccinale mulțumitoare, situația se poate agrava rapid.

“Numărul de îmbolnăviri este foarte mare pentru că varianta Delta se transmite mult mai repede. În plus, în comunitățile mici, unde sunt mai puțini vaccinați, avem o problemă. Epidemia este mai pregnantă în zona rurală. Virusul se transmite mult mai repede, cu un timp de expunere de 10 secunde față de 2 minute înainte. Noi trebuie să înțelegem că va trebui să trăim cu acest virus. Condiția de bază pentru a putea supraviețui este vaccinarea. Vă rugăm, susțineți-ne prin vaccinare, este cel mai bun lucru pe care îl poate face o persoană în acest moment”, a adăugat medicul Adrian Zoican.