Actualitate

A fost cel mai mare cutremur din acest an! Seisme în lanț în ultimele ore în zona Vrancea-Buzău

Astăzi a fost înregistrat cel mai mare cutremur din acest an din zona seismică Vrancea. 4,3 grade pe scara Richter a avut cutremurul, înregistrat la ora 11.01. Epicentrul acestuia a fost stabilit în județul Vrancea, iar seismul, de magnitudine medie, s-a produs la o adâncime de 72,8 km, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Mărturiile de pe site-ul INFP arată că seismul s-a resimțit ușor la sute de kilometri distanță, la Bacău, Constanța, Brașov și București.

”A fost o “zguduiala” destul de puternica, dar durata a fost mai putin de o secunda. Nu am avut timp sa observ efectele”, a scris pe site-ul INFP o persoană din județul Bacău.

Intensitatea raportată variază între I și III grade pe scara Mercalli.

La mai puțin de jumătate de oră a fost înregistrat încă un cutremur.

”În ziua de 15 Ianuarie 2024 la ora 11:35:00 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 85.0km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focsani, 66km E de Sfantu-Gheorghe, 71km N de Buzau, 81km E de Brasov, 90km S de Bacau, 95km SV de Barlad.”, arată INFP.

Anterior, seara trecută, a fost înregistrat un alt cutremur, produs de această data în Buzău. Acesta a avut 3,5 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost înregistrat la ora 20.13, la o adâncime de 108,5 km, epicentrul fiind pe raza comunei Lopătari.