Actualitate

(UPDATE) A FOST STABILITĂ CAUZA INCENDIULUI VIOLENT DE LA FRASINU. Concluziile specialiștilor ISU Buzău după cercetarea la fața locului

UPDATE: După ce inspectorii ISU au stabilit că incendiul de la Frasinu a pornit de la scântei mecanice produse de un utilaj, comisarii Gărzii de Mediu au sancționat societatea a cărei hală a fost mistuită marți seară, dar au dispus și sarcini clare pentru reciclator. Iată ce transmite Garda de Mediu Buzău:

“- Deseurile afectate de incendiu se vor preda spre valorificare/eliminare unor agenti economici autorizati, completandu-se totodata formulare de transport incarcare/descarcare deseuri nepericuloase, conform HG nr. 1061/2008, se va salubriza zona afectata de incendiu si se va comunica realizarea acestei masuri la GNM CJ Buzau – termen 28.05.2021.

Societatea SC Rompet International Recycling SRL a fost sanctionata contraventional conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator, art.79, alin.(2), lit. b, cu amenda in valoare de 15.000 lei, intrucat nu a luat toate masurile legale in vederea prevenirii, eliminarii sau reducerii impactului asupra aerului înconjurător şi a mediului ca întreg.”

Incendiul a mistuit tone întregi de deșeuri dar și mai multe vehicule:

  • Societatea Rompet International Recycling SRL detine autorizatia de mediu nr. 38/27.04.2018, valabila 5 ani, pana in data de 27.04.2023, pentru activitatea de comert cu ridicata al deseurilor si resturilor si activitatea de fabricarea ambalajelor din lemn . APM Buzau a eliberat in data de 06.04.2021, Decizia cu nr. 208 de aplicare de vizei de valabilitate a autorizatiei de mediu pana in data de 27.04.2022;
  • Conform autorizatiei de mediu, societatea poate stoca temporar pe amplasamentul din municipiul Buzau, tarlaua 46, atat in hala, cat si in spatiu amenajat, cca. 250 tone/luna deseuri hartie-carton si cca. 250 tone/luna deseuri mase plastice;
  • Conform evidentei gestiunii deseurilor, pana la izbucnirea incendiului, societatea avea depozitata pe amplasament o cantitate de 70 to deseuri hartie-carton si 20 to deseuri de plastic. In incendiu a ars intreaga cantitate de deseuri de hartie-carton si o cantitate de cca. 2,1 to deseuri de plastic, depozitate in exteriorul halei metalice, pe o suprafata de 300 mp, ramanand neafectate din incendiu cca. 17,9 to deseuri plastice;
  • Incendiul a afectat, pe langa cantitatea de deseuri, hala metalica de depozitare a deseurilor din hartie-carton, in suprafata de cca. 700 mp, 5 prese de balotat deseuri, un ansamblu cap tractor si semiremorca, fiind avariate si alte autovehicule;”, se arată într-un comunicat de presă al Gărzii de Mediu Buzău.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Câteva scântei mecanice de la un utilaj ar fi generat incendiul violent de seara trecută de pe platforma Frasinu. Aceasta este prima concluzie a specialiștilor ISU care au făcut cercetări la fața locului, după ce au stins flăcările uriașe de la hala plină cu deșeuri reciclabile. Însă, lupta pentru lichidarea incendiului nu s-a încheiat. Două echipaje de la ISU Buzău sunt în continuare la fața locului pentru a se asigura că sunt stinse toate focarele ascunse. Este o misiune de durată, chiar și de câteva ore.

“La locul intervenției acționează în continuare 6 subofițeri cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, ard mocnit materiale reciclabile și jarul provenit din incendiu. Între timp, având în vedere că flăcările nu se mai manifestă violent, a fost efectuată cercetarea la fața locului din care a rezultat cauza probabilă de incendiu, și anume scântei mecanice provenite de la un utilaj folosit în procesul de reciclare.”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, sergent major Vlăduț Pârvu.

În paralel, comisarii Gărzii de Mediu Buzău au demarat verificări. Se pare că reciclatorul avea autorizațiile necesare, însă, asta nu înseamnă că nu va fi sancționat pentru dezastrul la care s-a ajuns după ce hala pe care o deține a luat foc. În orele următoare sunt așteptate primele concluzii ale verificărilor demarate de Garda de Mediu Buzău.

Grav este că incendiul violent de seara trecută, de la Frasinu, nu este un caz izolat. Ba din contră, în ultima vreme s-au înmulțit incendiile de acest gen. În nici doi ani, 4 astfel de cazuri s-au semnalat la diverși reciclatori din municipiul Buzău, incendii care au însemnat tone întregi de PET-uri, carcase de electrocasnice sau cauciucuri arse, fum gros degajat în atmosferă, poluând aerul, dar și o mobilizare a zeci de echipaje de pompieri care au luptat cu flăcările ore în șir.

Primul astfel de caz a fost semnalat în vara anului 2019, la un depozit de fier vechi din cartierul Simileasca.  Apoi, la aproape un an distanță, carcasele de frigidere depozitate pe platforma unei firme de reciclare de la marginea Buzăului s-au aprins, arzând circa 300 de tone de deșeuri electrice și electronice. Iar la începutul acestui an, în ianuarie, deșeurile depozitate de aceeași firmă de reciclare, dar la un alt punct de lucru, s-au aprins. Au fost flăcări uriașe și fum negru, și au ars peste 300 de tone de carcase de frigidere dar si alte deșeuri. De fiecare dată, firmele respective au primit amenzi semnificative pentru problemele de mediu generate.