Actualitate SĂNĂTATE

STRIGĂTUL DE AJUTOR AL PERSONALULUI MEDICAL DE LA SPITALUL JUDEȚEAN. Epuizați de lupta cu pandemia, medicii și asistenții cer implicare și din partea altor spitale

UPDATE: Protocolul dintre Spitalul Județean Buzău și spitalul CFR, care ar urma să preia bolnavii care s-au negativat la coronavirus, dar au rămas cu sechele ce nu permit externarea, a fost semnat de părți, în cursul zilei de miercuri. Până la ora postării acestei știri, miercuri după amiază, nu s-a realizat însă transferul nici unui pacient.


ȘTIRE INIȚIALĂ: Strigăt de ajutor al celor care lucrează în Spitalul Județean Buzău, unitate medicală care tratează bolnavii  COVID cu cele mai grave forme de boală dar și alte categorii de pacienți.  Medicii sunt aproape de epuizare, abia și-au putut lua câteva zile de concediu de odihnă în ultimul an de când a izbucnit pandemia. În acest context, conducerea Spitalului Județean Buzău face apel ca și celelalte spitale din județ să contribuie, fiecare după posibilități, la tratarea bolnavilor post COVID, care au în continuare nevoie de îngrijiri medicale ori măcar pentru a mai prelua din pacienții cu alte afecțiuni.                                                           

De mai bine de un an, presiunea pe cele două spitale din județul Buzău unde sunt tratați bolnavi cu coronavirus este imensă. Atât la Spitalul Municipal din Rm.Sărat cât și la Spitalul Județean, personalul medical abia mai rezistă. Mulți dintre cei lucrează în secții cheie nu și au putut lua concediile de odihnă, pentru că era prea mare nevoie de ei și nu-i poate înlocui nimeni. 

”Personalul  din Spitalul Judeţean ajunge la aproape de epuizare după atât timp în care concediile de odihnă au fost limitate. Am tot solicitat altor unităţi spitaliceşti din judeţul Buzău să ne sprijne cu detaşare de medici. Am primit din partea Ministerului Sănătății rezidenţi la UPU, la ATI. Au fost pe o perioadă scurtă, dar totuşi, în unele cazuri, ne-au ajutat. Ce mă îngrijorează și mai tare e că în ultima perioadă, pacienţii COVID vin cu afecţiuni destul de grave care necesită perioadă destul de mare de internare şi afecţiunile lor pulmonare sunt mari şi au nevoie de oxigen. În acest context, am tot încercat să vedem ce spitale ne mai pot ajuta să preia măcar pacienţii non-COVID sau post-COVID, care au nevoie de oxigen şi ar fi putut fi gestionaţi în alte unităţi din judeţul Buzău. Din păcate, în celelalte spitale n-au putut sau nu au avut finanţarea necesară de a se dota cu butelii de oxigen, cu concentratoare şi acest demers a stagnat”, a declarat managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian                                    

Iar presiunea pe Spitalul Județean Buzău este acum și mai mare după ce unitatea suport COVID din Rm.Sărat  nu mai poate prelua decât formele ușoare de COVID 19. Ceilalți bolnavi cu forme moderate și severe de infecție cu coronavirus sunt toți internați la Spitalul Județean. Dar, aici sunt și alți bolnavi. Unitatea medicală are în acest moment circa 500 de pacienți, secțiile de Neurologie și Pneumologie non COVID sunt aproape la capacitate maximă, dar aglomerat e și la Chirurgie unde sunt ocupate circa 70 la sută din paturi.

” De două săptămâni, efectiv, nu am mai avut unde să punem pacienţi, și în urma transformării spitalului Râmnic în fază trei, asta însemnând că se pot transfera pacienţi cu afecţiuni ușoare de Covid-19 , cu o saturaţie bună de la 85% în sus iar noi am rămas să îndeplinim şi faza doi şi faza unu de care suntem noi desemnaţi să fim. Suntem Spitalul de Urgenţă care preia toată populaţia judeţului Buzău. La ora actuală avem peste 500 de pacienți internaţi, dintre care 80 cu COVID. Gândiţi-vă că ceilalţi sunt pe celelalte secţii, iar sceţiile care au capacitatea aproape maximă sunt secţiile de Neurologie, Pneumologie Non-COVID , secţia de Chirurgie este la 70%. Din această cauză am făcut acest strigăt ca să ne ajute şi alte unităţi spitaliceşti din ţară. În alte județe, pe lângă celelalte spitale care se ajută între ele, sunt şi spitale private care vin în întâmpinarea pacienţilor non-COVID , cel puţin post-COVId, şi aici există o colaborare. La noi, mai puţin!”                                                          

În aceste condiții,  conducetea Spitalului Județean face apel la celelalte spitale din județ să contribuie și ele la binele pacienților. O speranță ar fi ca spitalul CFR să preia bolnavii cu sechele post COVID, însă demersul trenează de zile bune, iar părțile implicate par a nu se fi înțeles, până în acest moment, pentru a se putea realiza, în sfârșit, transferul.

” Suntem încă în punctul în care negociem protocolul pentru că iniţial ni s-a dat un protocol de la Spitalul CFR în care primeau pacienţi cu saturație de peste 92%, asta însemnând aproape spre normalitate, ştiind că un pacient respiră normal de la 95% în sus, iar un pacient cu saturaţia de oxigen de 92% cu un concentrator de 5 l, poate ajunge peste 95 şi deci, acest pacient este aproape vindecat şi poate fi externat. Din acest motiv, acest lucru nu reprezintă un ajutor pentru noi, pentru că putem să externăm şi am lucrat pe acest protocol. Au fost de acord pe moment să primească pacienţi între 80 şi 90% saturaţie oxigen. Îi cred că se tem pentru că nu au lucrat cu pacienţi post-COVID. Doar unul dintre medicii Spitalului CFR care fac gărzi la Spitalele din Galaţi  ştiu ce se întâmplă, dar trebuie să facem lucrul acesta, ca să putem ieși din impas împreună”, a mai declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

După o lună cumplită, cu o luptă continuă pentru salvarea bolnavilor COVID ori pentru a le găsi paturi în secții sau la Terapie Intensivă, miercuri, medicii din Spitalul Județean par avea parte, în sfârșit, o gură de oxigen.  Sunt libere 5 locuri la Terapie Intensivă pentru bolnavii cu coronavirus. Tot 5 paturi sunt disponibile și la ATI, la spitalul din Rm.Sărat. 

In ceea ce privește capacitatea pe celelalte secții în care sunt îngrijiți bolnavii cu SARS-CoV-2 , sunt ocupate, miercuri, 62 de paturi din 68 existente.