POLITICĂ

A ÎNCEPUT CAMPANIA ELECTORALĂ PENTRU LOCALE. Primele săgeţi au fost, deja, lansate

Criza produsă de SARS COV-2 a amînat pentru o perioadă ceea ce nu înseamnă, însă, că aspiranţii la diferite demnităţi publice alese au stat degeaba. Deşi data scrutinului pentru locale nu a fost stabilită, candidaţii anunţaţi oficial sau nu încearcă să cîştige pe orice cale acest capital electoral. În ultima vreme pandemia a obligat partidele şi candidaţii să se “muleze pe situaţie”, promovînd acţiuni legate de combaterea efectelor pandemiei.

Astfel, de exemplu, primarul PSD al Buzăului, Constantin Toma, a lansat o dispută cu Prefectura controlată de PMP-ul deputatului Adrian Mocanu în legătură cu punerea sub carantină  a cartierului Poştă, vizînd votul celor cîtorva mii de electori din zonă. De asemenea, Toma a ţinut să apară public de cîte ori a avut ocazia spunînd că Primăria a dat măşti de protecţie în oraş şi a montat spălătoare de mîini în faţa magazinelor. La rîndul său, Emanoil Neagu, candidatul PSD, încă neanunţat oficial pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, a tot spus public cum s-a implicat în alocarea de bani pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi achiziţionarea unui aparat de testare PCR. Alţii, după posibilităţi, au folosit FB sau comunicatele preluate de presă pentru lansarea de teme electorale.

În sfîrşit, au fost şi cazuri în care candidaţii au folosit funcţiile de ţinute pentru strîngerea de voturi. Printre ei şefa Gărzii de Mediu, Carmen Ichim, candidat oficial pentru şefia Consiliului Judeţean din partea ProRomânia care, din postul pe care îl deţine, a dispus unele controale suspecte la primăriile conduse de edili care nu i-au promis sprijinul în alegeri. Iar acolo “s-au găsit găuri”, după cum a explicat candidatul Neagu. Iată doar cîteva momente care ne arată că pandemia nu a reuşit să-i dezobişnuiască pe unii candidaţi de “modul clasic” de a face campanie electorală, deşi electoratul aştepta schimbări radicale în privinţa manifestărilor politice.