Actualitate

A început Postul Crăciunului. Oferte speciale de la producătorii locali de fructe și legume

Mesele bogate în alimente de origine animală trebuie date uitării pentru următoarele 40 de zile. De astăzi, a început Postul Crăciunului astfel că până pe 24 decembrie, credincioșii se vor abține de la carne, ouă, lapte și brânză. Dieta celor care vor să postească se va schimba complet, iar meniul zilnic va fi bogat în legume și fructe. Tot de astăzi, unii producători locali de fructe și legume au lansat oferte speciale la conservele ce pot fi consumate în perioada postului.

Urmează o perioadă de restricții alimentare pentru cei care vor să respecte regulile bisericești. Totuși, nutriționiștii recomandă mare atenție la ce alimente aleg să consume și mai ales cantitatea de produse, tocmai pentru că mâncarea recomandată în post este mai puțin calorică și asta poate lăsa impresia că vă este foame tot timpul.

„Moderația trebuie să fie pe primul loc, pentru că trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu alimentația. Trebuie ca masa noastră să fie mai bogată în legume, dar cât mai puțin bogată în glucide.” a declarat medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Ecaterina Zoican.

De asemenea, specialiștii în nutriție recomandă consumarea produselor proaspete și a conservelor pregătite acasă. În ajutorul celor care vor să postească, o fabrică de conserve din Buzău a lansat de astăzi oferte speciale la toată gama de produse. Mai exact, prețurile au fost reduse cu până la 33 %. De exemplu, un borcan de fasole fiartă, gata de gătit, se vinde cu 5 lei, iar un borcan cu zacuscă picantă cu 7 lei, în timp ce borcanul cu zacuscă tradițională de vinete se vinde cu 6.5 lei. Cea mai scumpă este zacusca tradițională de ciuperci care se vinde cu 13,5 lei, prețul fiind totuși redus cu 10%.

De asemenea, reduceri sunt și la compoturi și gemuri. Un borcan de compot de mure sau prune costă 5,5 lei, iar unul de dulceață de cireșe costă 10 lei. Puțin mai ieftine sunt gemurile, un borcan fiind 8.5 lei. Toate produsele pot fi cumpărate de la fabrica din Vernești.

Oferte speciale vin și de la producătorii locali care livrează produsele până la ușa clienților. Un exemplu este Grădina Bio Ulmeni. Gama de produse este foarte variată, de la legume tăiate gata pregătite pentru ciorbe până la conserve bune de consumat în perioada postului sau chiar păstrate pentru iarnă. De exemplu, un kilogram de vinete coapte costă 30 lei, un borcan de 800 grame de vinete prăjite cu ardei și usturoi costă 20lei, zacuscă de vinete costă 17 lei borcanul, tocana de legume cu orez costă 17 lei borcanul de 400g. Toate produsele sunt livrate la domiciliu, în zilele de sâmbătă, pe bază de comandă, făcută pe pagina de Facebook.

O altă recomandare făcută de specialiști este consumul de pește, aliment ce este permis în anumite zile din Postul Crăciunului. Se știe că peștele este foarte sănătos fiind bogat în nutrienți. Din cele 40 de zile de post, 14 sunt cu dezlegare.