Actualitate

A început vaccinarea copiilor de peste 12 ani! Ce a spus primul băiat din Buzău căruia i-a fost administrat serul anti COVID-19

Start timid al vaccinării copiilor în Buzău. După maratonul imunizării adolescenților, organizat în weekend, autoritățile de sănătate publică au anunțat că, de astăzi, serul anti Covid-19 poate fi administrat și copiilor de peste 12 ani. Totuși, numărul doritorilor nu este unul foarte mare. De exemplu, în primele ore ale dimineții, la unul dintre cele mai mari centre de vaccinare din municipiul Buzău, a fost înregistrat o singură solicitare pentru vaccinare.

Andrei are 15 ani și este primul copil din categoria de vârstă 12-15 ani care a cerut administrarea serului anti-Covid-19. Băiatul s-a prezentat la Centrul de Vaccinare de pe strada Nicolae Bălcescu în jurul orei 10.30. Adolescentul a venit hotărât să se vaccineze și spune că este un gest pe care ar trebui să-l facă toată lumea.

”Am 15 ani și am venit la vaccin ca toți ceilalți oameni care au decis să se vaccineze. Consider că este un act necesar pe care multe persoane trebuie să-l facă, dar aleg dacă să-l facă sau nu. Mă bucur că s-a lărgit plaja de vârstă și inclusiv eu, la 15 ani, pot să mă vaccinez. Avem și anumite avantaje, am văzut că a apărut și certificatul de vaccinare, ne-a spus Andrei.

Adolescentul spune că înainte de a veni la vaccinare s-a informat foarte bine.

”Eu voi trata acest vaccin ca oricare alt vaccin pe care l-am făcut până acum. Nu am emoții. M-am informat despre serul Pfizer. Știu ce conține și știu cum a fost realizat”, a mai spus Andrei.

Așa cum este regula, băiatul a venit la centrul de vaccinare însoțit de tatăl său. Acesta din urmă susține că nu a avut nicio contribuție la decizia fiului său.

”Am venit pentru că așa a vrut copilul, nu am avut nicio contribuție la decizia lui. Doar prin propriul exemplu. Atât eu cât și soția suntem vaccinați”, susține tatăl adolescentului.

În primele trei ore de la deschiderea centrului, nu au mai fost înregistrate alte solicitări din partea părinților care doresc să-și imunizeze copii din această categorie de vârstă.

”Nu avem copii cu vârsta cuprinsă între 12 – 15 ani programați până acum, dar am avut părinți care ne-au întrebat când își pot imuniza copiii. În ultimele două zile am avut tineri de peste 16 ani care s-au prezentat la centrul nostru. Tinerii vor să se vaccineze pentru că vor să-și reia viața normală, vor să meargă în vacanță, să călătorească în străinătate, să se întâlnească cu colegii”, a spus Viorica Velica, registrator în centrul de vaccinare din Nicolae Bălcescu.

Totuși, la centru erau destul de multe persoane care așteptau administrarea serului anti-COVID-19. Printre cei care s-au vaccinat astăzi sunt și muncitorii care lucrează la clădirea fostului spital Brătianu.

”Nu am înregistrat reacții adverse în afara celor deja știute. Eu le spun părinților să-și vaccineze copiii pentru că nu sunt probleme. Nu au fost nici la adulți, nu înțeleg de ce ar fi la copii”, a declarat medicul Maria-Alice Budui Dumitrescu.