Actualitate

Alunecările de teren amenință zeci de case. Două zone din județ sunt zilnic monitorizate. Între timp, se caută soluții pentru rezolvarea problemei

sursa Adevarul

Alunecările de teren, un fenomen întâlnit în multe localități de deal și de munte din județul Buzău, îngreunează circulația, dar pun în pericol și zeci de familii, ale căror case ar putea fi șubrezite, în orice moment, în lipsa unor lucrări de intervenție realizate cât mai repede. Cel puțin două puncte critice sunt în atenția autorităților județene în prezent.

Un astfel de punct se află pe DJ 203 K, în zona Bâsca Rozilei. Aici, problema persistă de câțiva ani. Dar, în această primăvară, alunecarea s-a reactivat astfel că a fost afectat drumul județean pe o porțiune de câțiva metri, circulându-se pe un singur fir. În plus, pământul a luat-o la vale foarte aproape de casele oamenilor, ceea ce a determinat conducerea Consiliului Județean să caute soluții de urgență pentru a stopa alunecarea de teren care devine tot mai periculoasă.

“Pe DJ 203 K Podu Negru-Bâsca Rozilei sunt probleme deosebite. Am făcut eforturi financiare mari de-a lungul vremii. Am făcut demersuri pe situații de urgență să putem reabilita drumul. Din nefericire, probabil nici la nivel național nu sunt fonduri suficiente, am primit răspuns că ministerul nu mai alocă fonduri, să ne adresăm la CNI. Împreună cu Instituția Prefectului vom promova un alt proiect de hotărâre”, a anunțat la Focus Tv, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Între timp, zona este atent monitorizată. De asemenea, au fost demarate procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate și a altor studii care să arate negru pe alb de ce sume este nevoie pentru a rezolva, odată pentru totdeauna, problema de pe DJ 203 K.

“Supraveghem zona, facem lucrări de întreținere, pentru că acolo sunt câteva zeci de case care pot fi afectate. Sunt studii geo făcute de multă vreme, dar la 3- 4 ani trebuie intervenit, asta e structura terenului. Drumul trebuie consolidat.”

O altă zonă, aceleași probleme.

“Avem aceeași problemă și la Vulcanii Noroioși. Acel drum, Berca-Vulcani, îl avem în studiu de fezabilitate, vom scoate la  licitație proiectarea, dar trebuie rezolvată o alunecare care poate afecta cel putin 10 case din Pâclele, comuna Scorțoasa. Și acolo întretinem drumul, se circulă pe un singur sens, încercăm să-l ținem sub observație, tot timpul merge cineva acolo. Până va intra în reabilitare drumul Berca- Vulcani, trebuie să rezolvăm mai întâi problema cu alunecările.  Acestea au fost cele mai mari probleme în ultimii ani, zonele cu alunecări. Sunt foarte costisitoare, dar trebuie rezolvate”, a adăugat președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.