Actualitate Agricultura acum

A MURIT PROFESORUL CARE A ÎNFIINȚAT STAȚIUNEA EXPERIMENTALĂ LEGUMICOLĂ BUZĂU

Profesorul care a înființat Stațiunea Experimentală Legumicolă Buzău, profesorul Ștefan Nicolae, a trecut în neființă. Decesul a fost anunțat de primarul Constantin Toma.

”L-am cunoscut pe profesorul Nicolae, născut la Mizil în 1923, prin intermediul domnului Costel Vînătoru la una din aniversările înființării Stațiunii Experimentale, actualmente SCDL Buzău.
Ca prim director al Institutului de Cercetări Horti-Viticole al României, domnul Ștefan Nicolae a avut sarcina să găsească cel mai bun loc din țară unde se putea înființa prima stațiune de cercetare în domeniul legumiculturii. Conducând o comisie formată din mari valori naționale, acesta a stabilit că Buzăul este acel loc binecuvântat. Astfel, pe 1 aprilie 1957, în baza HCM 425, se înființează ceea ce numim acum SCDL Buzău, având ca prim director pe inginerul basarabean Țărul Grigore.
Domnul profesor Ștefan Nicolae l-a încurajat și susținut în permanență pe domnul cercetător inginer Costel Vînătoru, să înființeze, la Buzău, Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale, pentru a păstra și multiplica semințele șlefuite de moșii și strămoșii noștri, înnobilate de cercetătorii buzoieni în primul rând.
Cu toate că această bancă vitală pentru toți românii a fost înființată prin HG în 12 septembrie 2019, iată că acest Guvern blochează funcționarea ei, apelând la tot felul de tertipuri infantile.
Sperăm ca munca și jertfa legumicultorilor, de-a lungul multor generații, precum a domnului Ștefan Nicolae, să se concretizeze , într-o zi, în funcționarea la capacitate a acestei bănci naționale de semințe.”, a transmis primarul Constantin Toma.