Actualitate SĂNĂTATE

“SUNTEM DEPĂȘIȚI DE CAPACITATEA DE SPITALIZARE!” DSP caută soluții pentru amenajarea de noi locuri în spitale pentru buzoienii cu coronavirus

Situația din județul Buzău, generată de numărul mare de noi îmbolnăviri cu coronavirus, devine mai mult decât îngrijorătoare. Spitalele COVID sunt pline iar numărul îmbolnăvirilor este în continuă creștere. Cele două secții COVID de la Spitalul Județean sunt ocupate iar la Râmnicu Sărat, luni după amiază, sunt 151 de pacienți. Acestora ar urma să li se alăture alte câteva zeci.

“Ne-au contactat cei de la DSP și ne-au spus să ne pregătim pentru că urmează să fie internați alți 30 de pacienți cu coronavirus. Sperăm să nu îi trimită pe toți la noi. Paturi pentru cazare sunt, dar nu și medici care să-i îngrijească.”, a declarat la Focus Tv, Paul Rînja, medic primar Boli Interne la Spitalul Râmnicu Sărat.

Între timp, cum spitalele COVID sunt pline, autoritățile de sănătate publică se văd nevoite să lase asimptomaticii în izolare la domiciliu.

“Suntem depășiți de capacitatea de spitalizare, avem 63 de persoane care așteaptă în domiciliu, sunt testate pozitive. Pentru o parte din ele trebuie să facem evaluare în spital și să decidem ce e de făcut în continuare. Sper ca până la finele săptămânii să ajungem la un capăt de drum, la o decizie cu privire la  Spitalul CFR.” a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Se așteaptă un răspuns de la București privind transformarea Spitalului CFR în unitate suport COVID. Autoritățile de sănătate publică din Buzău au transmis încă de săptămâna trecută adrese la Centru prin care au solicitat acordul pentru amenajarea de paturi pentru pacienții cu coronavirus la Spitalul CFR. Până acum, însă, niciun răspuns.

“Suntem în discuții atât verbal, cât și scris, cu adrese repetate către Ministerul Sănătății și Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei pentru obținerea unui aviz pentru pavilioanele Secției CFR, unde să evaluăm asimptomaticii. Deocamdată, am avut azi (n.r. luni, 27 iulie) o discuție cu managerul Spitalului Galați și o discuție cu șefa Spitalului CFR Buzău, urmează o altă discuție în care sa fie prezente ambele părți în același timp. Să sperăm că toată lumea va înțelege și ne vor da acceptul și șefii noștri pentru a apela la aceste spații și pentru a nu fi acuzați de toată lumea că îi neglijăm în mod voluntar. “

Un răspuns pozitiv ar fi o adevărată gură de oxigen, spun reprezentanții DSP Buzău. Dar, pe lângă acordul oficialilor de la Centru, mai rămân de rezolvat și alte probleme, cum ar fi cea a personalului.

“La Spitalul CFR vor fi aproximativ 50 de locuri. Ar fi gura de aer pe care ne-o dorim la această oră. Ar fi un sistem care ne va asigura un minimum de informații despre fiecare pacient. Împreună cu personalul din unitatea respectivă vom încerca să rezolvăm cu cât mai puține investiții, nu doar din punct de vedere financiar ci și din motiv al timpului care ne presează, să încercăm să rezolvăm și rapid și corect această problemă. Nu există medic infecționist la CFR, vrem să solicităm managerului Spitalului Județean detașarea a 2 pneumologi care să facă serviciu de zi în această unitate. Dacă va fi cazul ca pacientul să rămână peste noapte, atunci există un sistem de gardă al Spitalului CFR care va funcționa și va interveni.”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Județul Buzău are un total de 1181 de cazuri de coronavirus. În carantină la domiciliu sunt 141 de buzoieni iar în izolare 134.