Actualitate

Absolvenții, așteptați la AJOFM. Tinerii vor fi ajutați să se integreze pe piața muncii

Absolvenții de liceu care nu vor merge la facultate sunt așteptați, în această perioadă, la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă pentru a fi înregistrați ca șomeri. Nu doar că vor primi ajutor de șomaj, dar vor avea o serie de beneficii: vor putea urma cursuri de calificare dar vor ajunge și în atenția angajatorilor care au nevoie de forță de muncă.

La Buzău, circa 3.400 de elevi finalizează anul acesta cursurile liceelor sau școlilor profesionale. O parte dintre aceștia își vor continua studiile, alții vor lua calea străinătății, în timp ce unii se vor angaja. Alți absolvenți, însă, sunt așteptați să se înscrie la șomaj. Au termen 60 de zile de la absolvirea cursurilor. Deși a trecut aproape o lună, prea puțini au fost trecuți în bazele AJOFM Buzău.

“Absolvenții promoția 2022 se pot înscrie în evidența instituției în termen de 60 de zile din momentul absolvirii. Ei au terminat ultima oră de curs pe 27 mai, iar cele 60 de zile se calculează de pe data de 27 mai. Vom ajunge, ca în fiecare an, să ne trezim cu foarte mulți absolvenți care vin după cele 60 de zile să se înscrie pentru măsuri active sau ajutor de șomaj și nu-i mai putem înscrie fiindcă au decăzut din drepturi. Anul trecut am avut în jur de 300 în evidență și plată, acum au venit sub 80, deși cifra de absolvenți este comparabilă cu cea de anul trecut. Asta nu înseamnă că facem promovare să vină să se înscrie în evidență pentru șomaj, dar facem promovare pentru că vom avea, ca în fiecare an, foarte multe probleme că vor decădea din drepturi foarte mulți, nu vor putea fi ajutați”,spune Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Înscrierea în evidențele AJOFM nu înseamnă doar primirea indemnizației de șomaj ci o serie de beneficii pentru tineri, inclusiv un sprijin important în găsirea unui loc de muncă.

“Încercăm să-i prindem acum pe aceia care nu iau în calcul învățământul superior să vină la cursuri de formare profesională pentru a avea o șansă pe piață. Sunt foarte multe cursuri de formare profesională în derulare sau care urmează să se deruleze: începând de la agent de pază până la operator PC, contabil, vânzător, motostivuitorist, instalator tehnico-sanitar, etc. Sunt și agenți economici care au întrebat de acești absolvenți pentru a-i angaja. Angajatorii, de ani de zile, la fiecare generație care termină, se duc și-i vânează pe absolvenți pentru că altă forță de muncă nu au pe piață. Deci, ei dacă vin la AJOFM, îi putem introduce în baza de date, îi putem forma profesional și, mai mult decât atât, pot fi finanțați pe măsurile active de finanțare, timp de 12 luni, 2.250 de lei pentru fiecare absolvent angajat. Dar, câtă vreme noi nu-i avem în baza de date, nu știm de ei, este destul de greu să facem ceva pentru ei.”

Absolvenții de liceu care se vor îngroșa rândurile șomerilor vor primi timp de jumătate de an câte 250 lei lunar.