Actualitate Agricultura acum

ACEASTĂ LEGE S-A PROMULGAT! ESTE LEGEA LUI IONUȚ ȘTEFAN! Anunț important pentru toți agricultorii din România

Stimulente pentru producătorii agricoli care comercializează produsele agricole primare! Este vorba despre o primă de comercializare de 100-200 de euro/tonă pe care producătorii agricoli o pot primi pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare. Totul este prevăzut în legea inițiată de deputatul vrâncean Ionuț Ștefan și promulgată luna trecută de președintele Klaus Iohannis.

Invitat în platoul Focus TV, inițiatorul proiectului a explicat că această lege va stimula intrarea produselor agricole locale în circuitul comercial oficial.

”Este o lege inițiată acum doi ani și jumătate de mine împreună cu 64 de parlamentari. Ea a trecut prin toate fazele de dezbatere și în Senat și în Camera Deputaților. În final, legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Sunt poate singurul parlamentar din ultimii 30 de ani, din județul Vrancea, care a reușit să inițieze o lege și să o ducă la bun sfârșit și să se transforme într-un beneficiu pentru producătorii agricoli”, a spus, la Focus TV, deputatul vrâncean.

Legea lui Ionuț Ștefan prevede acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură.

În cazul crescătorilor de păsări, prima va fi de 200 de euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute la procesator. Cei care vând direct către consumatorul final vor beneficia de 100 de euro pe tonă sau pentru fiecare 10.000 de ouă.

Un fermier nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum.

”Beneficiile acestei legi vor fi multiple dar va avea și un avantaj neanunțat de mine până acum. Astăzi, la Focus Tv, îl menționez pentru prima dată: atunci când în piață va ajunge un produs sprijinit cu o primă de comercializare de 100 de euro prezentat de un producător va fi mult mai competitiv decât același produs prezentat în piață de un samsar. Asta înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, din piețe vor dispărea acești samsari pentru că produsele lor nu vor mai fi competitive”, a spus, la Focus Tv, deputatul vrâncean.

Printre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească producătorii agricoli pentru a primi prima de comercializare sunt:

  • să dețină în proprietate sau în arendă suprafeţe de teren agricol, luciu de apă sau construcţii destinate producţiei agricole;
  • să posede atestat de producător sau documente de înregistrare ori licenţă de acvacultură/pescuit;
  • să comercializeze pe piaţă produsele agricole primare;
  • să facă dovada comercializării produselor agricole primare.

Legea lui Ionuț Ștefan intră în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se aplică până la 31 decembrie 2023.