Actualitate Șansa de Ramnicu Sărat

ADĂPOST CLANDESTIN CU PORCI SUBNUTRIȚI, DESCOPERIT LA RM.SĂRAT. Autoritățile iau în calcul existența unui focar de pestă

Aproape 30 de porci, morți sau eutanasiați, într-o gospodărie din cartierul Flămânda, orașul Râmnicu Sărat. Autoritățile se tem  că pesta porcină africană este cea care a decimat efectivul de animale.

Inspectorii DSVSA Buzău au descoperit dezastrul, luni, după ce proprietarul unei gospodării din cartierul Flămânda, îngrozit că îi mor porcii, rând pe rând, a sunat și a cerut ajutor specializat. Echipele s-au deplasat imediat la locul indicat unde au descoperit un adevărat dezastru: un adăpost improvizat în care erau 16 cadavre de porci în timp ce alți 10 porci agonizau. Erau neîngrijiți, morți de foame și bolnavi. După o evaluare atentă a stării de sănătate a suinelor, inspectorii DSVSA au luat decizia sacrificării animalelor.

”În cartierul Flămânda din Rm. Sărat, a fost depistat un adăpost clandestin unde erau crescuţi 26 de porci în condiţii improprii: nu erau furajaţi corespunzător, nu erau întreţinuţi cum trebuie. În momentul în care au ajuns membrii echipajului Direcţiei Sanitar Veterinare la faţa locului a fost depistat faptul că 16 dintre cei 26 erau morţi, iar după o evaluare a stării de sănătate a celor 10 porci existenţi în acel adăpost improvizat s-a luat decizia de ucidere a lor. Erau într-o stare de sănătate deplorabilă, foarte slăbiţi, subnutriţi. Exploataţia se află într-o zonă în care au mai evoluat focare de pestă porcină, respectiv este o exploataţie de contact în apropierea altor focare de pestă porcină care evoluează în zona Rm. Sărat”, a declarat purtătoul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Specialiștii DSVSA Buzău urmează să stabilească în urma analizelor dacă porcii din adăpostul respectiv au murit de pestă porcină africană, situație în care vor lua măsuri speciale.

În județul Buzău, la această oră, sunt active  14 focare de pestă porcină şi o suspiciune la Vintileanca, în comuna Săhăteni. Cele mai multe focare sunt în zona Rm. Sărat şi Boldu, în gospodării.