Actualitate SĂNĂTATE

COMUNĂ DE 20 DE ANI FĂRĂ MEDIC DE FAMILIE! Cum s-au descurcat bolnavii de la sate în anul pandemiei

Departe de spitale, în sate izolate din zonele de munte, și fără medic de familie. Așa au trecut prin pandemie mii de locuitori din satele buzoiene unde nu există un medic de familie permanent, iar asistența medicală este asigurată, în cel mai fericit caz, de o asistentă comunitară. O situație care persistă de zeci de ani și cu care se confruntă 11 comune din județul Buzău.

În ultimul an, când bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 au ocupat spitalele, pe unele chiar total, cum este și cazul unității medicale de la Râmnicu Sărat unde din martie 2020 sunt tratați doar bolnavii COVID-19, medicul de familie a devenit principalul ajutor . Din păcate, pentru mii de buzoieni din mediul rural, și această necesitate lipsește. Este cazul a 11 comune unde nu există un medic de familie în permanență. Aici, asistența medicală este asigurată fie o asistentă comunitară sau , în cele mai fericite cazuri, de un medic care vine o singură dată pe săptămână.

Un exemplu este Valea Salciei. Comuna are un cabinet amenajat, dar de 20 de ani nu există medic de familie care să îngrijească în permanență locuitorii.

”De peste 20 de ani, medicul de familie vine o dată pe săptămână. Există dispensar uman amenajat, clădire renovată în 2008, dar lipsește medicul care să vină în fiecare zi. Avem în schimb o asistență comunitară. Bănuiesc că nu există medici, și numărul asiguraților este mic și nu este suficient astfel încât să fie asigurată o sumă destul de mare pentru ca medicul să aibă un salariu”, a explicat primarul Marian Mușat .

În plină pandemie, singurul sprijin pentru cei peste 700 de locuitori a fost asistenta comunitară care de un an de zile merge din casă în casă pentru a vedea care este starea de sănătate a bătrânilor.

”Asistența comunitară a mers din casă în casă și le-a cumpărat și medicamente. Noi i-am ajutat pe partea de prevenție anti COVID. Le-am făcut teste și le-am dat dezinfectant”, a mai spus primarul din Valea Salciei.

Din păcate, situații similare se regăsesc, în prezent, în 11 comune din tot județul. Potrivit datelor oferite de Direcția de Sănătate Publică Buzău pe această listă sunt Bozioru, Buda, Cănești, Chiliile, Colți, Largu, Odăile, Pardoși, Racovițeni, Robeasca și Valea Salciei.

Alte situații la fel de dificile sunt și în comunele din zona municipiului Râmnicu Sărat unde chiar dacă există medici de familie, nu există perspectiva că, la momentul pensionării, ar avea cine să-i înlocuiască. Un exemplu este în comuna Mărgăritești. Dragoș Gavrilă a explicat la Focus News că munca într-un cabinet în mediul rural este extrem de grea, mai ales în această pandemie și nu există tineri care să-și dorească să vină într-un cabinet de medicină de familie astfel crede că va fi ultimul medic din această zonă.

”Munca în mediul rural diferă total de munca dintr-un cabinet din mediul urban. Pacienții sunt disparați în mai multe localități, pe o rază chiar și de 10-20 de kilometri. Aceasta ar fi o cauză. O altă cauză ar putea fi și faptul că nu mai vin medici tineri din spate. Noi acum suntem o generație la 50 de ani , iar în urma noastră nu mai vin tineri pentru că nu mai sunt motivați să facă medicină de familie. Și, în condiția în care medicina de familie din mediul rural este subfinanțată și legile sunt învechite, nu sperăm la un viitor mai bun. Viitorul este foarte sumbru. Noi medicii de familie din rural suntem o clasă pe cale de dispariție”, a spus la Focus News, Dragoș Gavrilă.

Medicul spune că în ultimul an volumul de muncă s-a dublat și este foarte greu să facă față fără niciun ajutor.

”Eu voi fi ultimul medic din comuna Mărgăritești, o comună mărginașă de munte, izolată. Este un adevăr foarte trist. Pe o rază de 20 de kilometri suntem doi medici de familie acum. Dar cine mai vine aici? Nu vine nimeni. Toată lumea fuge de aceste cabinete. Noi amândoi avem 50 de ani. Nu vom avea pe cine să lăsăm în urmă. Din păcate, îți piere dragostea de medicină de familie în mediul rural. Anul acesta , volumul de muncă la mine în comună, mai ales că Spitalul de la Râmnicu Sărat a fost închis pentru alte pacienți, alții decât cei infectați cu SARS-CoV-2 , cel puțin s-a dublat. Toată lumea a venit la medicul de familie. De un an de zile muncim la maximum. Ne este din ce în ce mai greu să rezistăm în asemenea condiții, mai ales că nu primim niciun sprijin”, a spus Dragoș Gavrilă.

Pe de altă parte, situația medicilor de familie din mediul rural, spune primarul Marian Mușat, este știută și la nivelul Ministerului Sănătății de ani buni și chiar dacă subiectul este dezbătut în fiecare an nu au existat soluții.

”Este valabilă situația pentru 30-40% dintre localitățile din toată țara. Este o problema generală despre care se discută în fiecare an dar nu se ia nicio măsură. Dacă nu avem noi în țară medici, să importăm medici din alte țării, cum fac și alte state care primesc medicii de la noi”, a spus Mușat.