Actualitate POLITICĂ

Adio, dosar cu șină! A fost adoptată o lege care îi bucură pe toți românii

foto: mediafax

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, Legea Interoperabilităţii, inițiată de un deputat PNL și susținută de mai mulți parlamentari ai partidului, dar și de la alte formațiuni politice. Aceasta vine să reglementeze și faciliteze schimbul de date între sistemele informatice ale diferitelor instituții ale statului.

 „Adoptarea acestui act normativ reprezintă un pas important şi esenţial pentru digitalizarea administraţiei publice şi a României. Odată cu implementarea platformei naţionale de interoperabilitate, cetăţenii vor asista la o adevărată revoluţie a modului în care sunt livrate serviciile publice. Legea Interoperabilităţii reprezintă şi un important obiectiv PNRR atins”, a declarat deputatul PNL Sabin Sărmaş, inițiatorul legii, citat de presa centrală.

Un efect al legii va fi acela că autoritățile și instituțiile sunt obligate să asigure prestarea unor servicii fără să ceară documente suplimentare, care conțin exclusiv informații disponibile prin platforma de interoperabilitate.

Practic, atunci când o persoană se prezintă, de exemplu, la un ghișeu și are nevoie de o copie a certificatului de căsătorie, funcționarul nu va mai putea să-l întoarcă din drum pe cetățean și să-i spună că nu are dosarul complet, întrucât actul respectiv, care este unul de stare civilă, se va regăsi în platforma națională de interoperabilitate. Toate actele din platformă vor avea aceeași valoare juridică cu datele conținute în documentul prezentat fizic.

”Cu o simplă cerere, cetățenii vor putea accesa orice tip de serviciu public, fără să mai fie nevoiți să se ducă la ghișeu sau să încarce în platforme online documente care conțin informații pe care statul deja le deține. De aceleaşi facilităţi vor beneficia şi societățile comerciale”, arată PNL.

Vor urma mai mulți pași însă până ce legea să poată fi aplicată, pentru că va fi nevoie de aprobarea unor norme, care să devină obligatorii pentru instituțiile statului, dar și de realizarea efectivă a platformei.