Actualitate

VIDEO Peisaj lunar: lacul din Buzău care a secat din cauza secetei. Climatolog: ”Astfel de episoade vor fi și în anii și deceniile care urmează”

Seceta și încălzirea globală au devenit o problemă stringentă cu care se confruntă țara noastră, dar și județul Buzău, iar efectele lipsei de precipitații nu se văd doar în agricultură. A apărut un alt fenomen, și anume secarea unor ape de suprafață. Sunt mai multe astfel de cazuri semnalate deja în în zona de est a județului Buzău, dar un fenomen cu adevărat dramatic vizează lacul Amara, aflat la circa 20 de kilometri de Rm. Sărat, spre Brăila, care a secat complet.

Cunoscut pentru varietatea mare de păsări care iernează aici, lacul nu mai are acum nici un semn de viață. Odată ce luciul de apă a dispărut, păsările și-au luat zborul, dar au dispărut și ultimii pești. În locul lacului a rămas un peisaj sinistru. 

Oamenii din zonă cred că încălzirea globală e direct responsabilă pentru ce s-a întâmplat. Iar specialiștii confirmă acest lucru. Climatologul Roxana Bojariu a explicat aseară, la Focus TV, că s-a ajuns deja în faza de secetă hidrologică.

”În ultimii 3 ani am avut secetă puternică în acea zonă, întâi secetă meteorologică, adică precipitațiile au fost foarte reduse, dar o secetă meteorologică prelungită duce la o secetă pedologică, adică resursa de apă din sol se diminuează mult, și mai departe chiar la o secetă hidrologică, adică debitele râurilor scad foarte mult. Am ajuns clar la această secetă hidrologică”, a spus cercetătorul și climatologul de la Administrația Națională de Meteorologie, la Focus TV.

Lacul Amara nu este singurul afectat, potrivit prefectului județului. Fenomene asemănătoare, de secare, au fost semnalate și la alte luciuri de apă din zona de est a județului, chiar dacă nu la aceeași dimensiune.

”În zona acestui lac – Puiești, Vâlcelele, Balta Albă, Ghergheasa – avem un fenomen de secetă pedologică extremă, care generează chiar și astfel de deficite de apă. Dar nu doar lacul acesta este afectat. La fel e și lacul de la Balta Albă și mai sunt astfel de fenomene, chiar dacă nu la aceeași amplitudine”, a declarat prefectul Daniel Țiclea.

Cu adevărat îngrijorător este că în anii care vin astfel de fenomene vor deveni obișnuite, iar până în 2050 apele, așa cum le știm, nu vor mai fi la fel.

”Din ce am estimat, cam prin anul 2050, pentru bazinele din zona Buzăului, vom avea diminuări estimate cam la 7% față de nivelul de referință al perioadei 1970 – 2000. Nu aș putea spune câte din aceste lacuri și în ce orizont de timp vor dispărea, dar e clar că episoade în care vor seca vor fi și în anii și deceniile care urmează. Depinde însă foarte mult și de noi, cum gospodărim resursele naturale, dar și la nivel global, cum reducem emisiile de gaze”, a mai spus climatologul Roxana Bojariu.