Actualitate Agricultura acum

Adio importului de usturoi! Direcția Agricolă Buzău a făcut anunțul

foto: Facebook Costel Vînătoru

Lider național la cultivarea usturoiului în ultimii patru ani, Buzăul se poate lăuda cu o primă victorie împotriva importurilor.  Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole, a anunțat, pentru sansanews.ro, că din 2019 suprafața cultivată cu usturoi a crescut constant fapt care a descurajat importurile astfel că anul acesta, în Buzău, a fost înregistrat un singur transport din străinătate.

Usturoiul rămâne leguma care scoate Buzăul în față. Încă de la demararea programului care acordă ajutor de minimis pentru această legumă, județul a obținut producții record, fiind poziționat, din 2019 și până în prezent, pe locul I la nivel național. De exemplu, anul trecut din aproximativ 21 de milioane de lei alocați în cadrul Programului de susținere a producţiei de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit judeţului, reprezentând un procent de 21,12% din total. În total, județul a avut 186 de beneficiari cu o suprafaţă eligibilă de 305,71 hectare.

Usturoiul a continuat să câștige teren în alegerile legumicultorilor astfel că pentru 2023 suprafața cultivată s-a dublat.

”Anul acesta avem o suprafață record. Este vorba despre 600 de hectare, față de 300 anul trecut. Avem mai mulți beneficiari înscriși în Programul Usturoiul, respectiv 250. Numărul lor a crescut constant, în fiecare an. Sunt în general tineri care sunt stimulați de acest ajutor și de producțiile bune obținute. Printre cei care s-au înscris anul acesta, pentru prima dată, sunt chiar și tineri care au renunțat la cultura mare și au trecut la cultivarea legumelor, respectiv usturoi și ceapă”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Pe fondul creșterii producției autohtone importul de usturoi a scăzut considerabil în județul Buzău.

”Anul acesta am avut un singur transport de usturoi din străinătate, prin luna martie. La această dată deja avem cultivatori din Programul Usturoiul care au ieșit cu marfă pe piață ”a spus Cosmin Florea, directorul DADR Buzău.

Beneficiarii Programului Usturoiul primesc un ajutor de minimis de 3000 de euro la hectar pentru o producție minimă realizată și valorificată cu documente de trei tone.

Cel mai mare cultivator de usturoi din Buzău este Valentin Jecu din Râmnicelu, cel care a și obținut soiul de usturoi ”Benone”. Detalii aici.