Actualitate

Adio, tabere școlare la Buzău! Ce s-a întâmplat cu Poiana Pinului și Arbănași după ce au fost transformate în centre de carantină pentru suspecții COVID-19

S-a așternut liniștea în două dintre cele mai aglomerate centre de agrement din județul Buzău pe perioada vacanței de vară. Tabăra Poiana Pinului și centrul de agrement Arbănași rămân închise pentru al doilea an consecutiv. După ce au fost transformate în centre de carantină pentru suspecții COVID-19, cele două baze aflate în administrarea Direcției Județene de Sport și Tineret Buzău nu mai pot găzdui taberele pentru copii.

”În anii trecuți, aveam serie după serie, funcționau la capacitate maximă. Acum, cu părere de rău, nici anul acesta nu se vor organiza tabere în județul nostru!”, a declarat pentru șansanews.ro Papuc Tudor Medina Elena, directorul Direcției Județene de Sport și Tineret Buzău.

Cu alte cuvinte, pentru al doilea an consecutiv, cele două centre care făceau vara mai frumoasă pentru mii de copii ce proveneau din familii cu posibilități financiare reduse rămân închise. Din nefericire, nu se știe dacă această situație este una temporară sau cele două baze vor rămâne închise mult timp de acum înainte, deși, atât Poiana Pinului cât și Arbănași au fost scoase de pe lista centrelor de carantină.

Ce se știe pentru moment, este faptul că centrul de la Arbănași va intra în reabilitare totală. Potrivit directorului Direcției de Sport și Tineret Buzău Centrul de la Arbănași a fost inclus pe lista obiectivelor ce urmează a fi reabilitate cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, însă nu este anunțată o dată pentru începerea lucrărilor. O veste bună ar fi faptul că acolo ar urma să fie demolate toate clădirile pentru a fi construită o altă clădire, la standarde moderne care să asigure condiții necesare organizării taberelor pentru copii.

Cât despre Poiana Pinului, directorul Direcției Județene de Sport și Tineret Buzău a spus pentru șansanews.ro că în timpul perioadei în care baza a găzduit suspecții COVID-19 , unele spații de cazare au avut de suferit și nu ar mai corespunde cerințelor igienico-sanitare impuse de organizarea unei tabere școlare, însă totuși  unele vile ar fi în stare bună. Cu toate acestea, este nevoie de o serie de avize pe care, deocamdată, deși le-a cerut, nu le-a primit. În concluzie, nici tabăra de la Poiana Pinului nu poate funcționa în acest an.

Asta înseamnă, din păcate, că mii de copii ce provin din familii cu posibilități financiare reduse și care obișnuiau să vină în timpul verii la Buzău au rămas fără bucuria unei tabere petrecute aproape de obiective turistice unice cum ar fi Trovanții de la Ulmet, Vulcanii Noroioși, Tabăra de Sculptură de la Măgura. De altfel, în iunie au fost deja profesori care au sunat la Direcția Județeană de Sport și Tineret Buzău pentru a solicita cazare la centrele de agrement, dar, din păcate, au fost refuzați.

Potrivit directorului Papuc Tudor Medina Elena, o zi de tabăra în cele două centre era de 100 de lei, sumă în care erau incluse cazarea și cele trei mese, adică un cost redus față de tabarele particulare.

Tabăra Poiana Pinului este situat în Haleș, comuna Tisău și dispunea de o capacitate de cazare de 285 de locuri, având clasificare de 2 stele. Avea un teren de tenis și unul de fotbal.

Centrul de agrement Arbănași este situat pe Valea Slănicului, pe raza comunei Beceni, lângă satul Arbănași, la 35 km distanță de orașul Buzău. Tabăra Arbănași are o capacitate de cazare de 123 de locuri, clasificate 2 stele. Pe lângă frumusețea locului, tabăra de Arbănași fiind situată la o altitudine de 400 metri, întregul centru este înconjurat de păduri de foioase ceea ce face atmosfera cât mai plăcută mai ales în timpul zilelor toride de vară.