Actualitate

Adrenalină, motoare turate, mâncare bună și priveliște

sursa foto: FRAS

Sărata Monteoru va găzdui prima etapă a unui nou raliu organizat de Federația Română de Automobilism Sportiv. Este vorba despre Campionatul Național Rally Start – „România Pitorească”, o nouă competiție care îmbină specificul curselor automobilistice cu frumusețea peisajelor și autenticitatea satelor românești. Campionatul va avea etapa de debut în week-end-ul 5-6 aprilie, la Sărata Monteoru, și va cuprinde cinci etape.

Noul format se adresează atât piloților experimentați, cât și tinerelor talente, și este o rampă intermediară de lansare către Campionatul Național de Raliuri (CNR) . Până să ajungă acolo, piloții și copiloții se pot antrena pe asfalt și macadam. Lungimea traseelor crește la 8-15 km (față de cele scurte din slalomul paralel) și permite sportivilor să acumuleze treptat experiență în condiții de concurs real, înainte de a face pasul către etapele de CNR.

Competiția admite participarea mașinilor din clasele naționale, dar și a celor cu costuri reduse de participare, cu putere limitată (maximum 150 CP pentru clasele destinate juniorilor). Participanții trebuie să aibă licență FRAS.

Evenimentul din 5-6 aprilie, de la Sărata Monteoru, este organizat de Federația Română de Automobilism SPortiv, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția Națională pentru Sport și Primăria Merei. Etapa are, pe lângă întrecerea sportivă propriu-zisă, și o componentă socială și educativă. s

”Rally Start „România Pitorească” nu este doar despre viteză și competiție, ci are și o importantă componentă social-educativă în comunitățile gazdă. La fiecare etapă organizată în mediul rural, FRAS, în parteneriat cu autoritățile locale, va desfășura activități educaționale pentru copii și tineri din zonă. Aceste activități includ ateliere de siguranță rutieră, unde cei mici învață regulile de bază ale circulației și importanța unui comportament responsabil pe drumurile publice, într-un mod interactiv și adaptat vârstei lor. De asemenea, în zonele de service ale raliului va fi disponibil un simulator de impact frontal – un dispozitiv care le permite participanților să experimenteze în condiții controlate forțele resimțite într-un accident la viteze mici. Prin intermediul acestui simulator, copiii și spectatorii vor conștientiza importanța purtării centurilor de siguranță și a echipamentelor de protecție. Aceste acțiuni, alături de demonstrații făcute de piloți pe teme de conducere defensivă, urmăresc educarea tinerei generații și promovarea unei culturi a siguranței rutiere în comunitățile rurale.” se arată într-un comunicat de presă transmis de Consiliul Județean Buzău.

Pe de altă parte, etapa acestui raliu este o oportunitate de promvoare a zonelor rurale ale județului Buzău, și a turismului gastronomic. Ministerul Agriculturii s-a alăturat proiectului contribuind la identificarea traseelor de concurs în zone rurale cu valoare deosebită și la promovarea specificului local pe parcursul etapelor.

”Prin aceste parteneriate, raliurile vor deveni și un prilej de a evidenția gastronomia tradițională (inclusiv promovarea Punctelor Gastronomice Locale și a produselor alimentare atestate tradițional), agroturismul și meșteșugurile regionale – oferind comunităților locale ocazia de a-și prezenta obiceiurile și produsele în fața publicului venit la competiție.” mai arată organizatorii.

La cursa inaugurală de la Sărata Monteoru sunt așteptate să se înscrie peste 30 de echipaje, inclusiv reprezentanți ai mai multor cluburi sportive din țară.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian