Actualitate SĂNĂTATE

Afecțiunea care trimite tot mai mulți buzoieni la medic. Se manifestă noaptea și apare la…

foto: MedStore

Te trezești des noaptea și ai senzația că te sufoci? Ai o greutate prea mare, o boală cardiovasculară sau diabet? Partenerul tău se plânge că sforăi noaptea și te trezești mai obosit decât erai când te-ai culcat? Atunci e foarte posibil ca noaptea să te confrunți cu apnee de somn.

Aceasta este o tulburare care trimite tot mai mulți buzoieni la medic. Numai de la 1 aprilie, de când la Spitalul Județean Buzău se pot face internări de o zi pentru diagnosticarea acestei afecțiuni, aproape 40 de buzoieni au ajuns la medic pentru a trata problema cu care se confruntă.

dr. Oana Goidescu
sursa foto: Spitalul Județean Buzău

„Ca să ajungem la tratamentul apneei de somn, trebuie să avem un diagnostic. Asta înseamnă că pacientul trebuie monitorizat o noapte cu un aparat, care seamănă cu un holter, este mult mai mic, care înregistrează felul în care pacientul respiră în timpul somnului. Dacă pacientul face pauze de respirație, dacă nu le face, dacă le face, cât sunt de lungi sunt, până unde scade saturația de oxigen, pentru că este foarte important ce se întâmplă cu inima în timpul pauzelor, pentru că bate rar, după care începe să bată repede, poziția în care doarme pacientul, dacă sforăie și cât de tare sforăie și pe ce perioadă a nopții. După care pacientul este tratat. Tratamentul este mecanic, adică lucrul acesta se întâmplă pentru că se lipesc pereții faringelui, el trebuie să primească aer cu o presiune minimă necesară ca să mențină gâtul deschis, se cheamă terapie cu presiune continuă pozitivă, după care va urma tratamentul. Vom vedea ce fel de aparat are nevoie, sunt mai multe tipuri de aparate, de ce presiune are nevoie, dacă are nevoie de o singură presiune, dacă are nevoie de două presiuni, dacă are nevoie de presiune variabilă, dacă asociem sau nu oxigenul, după care pacientul începe tratamentul.”, a spus dr. Oana Goidescu, medic chirurg cu competenţă în somnologie de la Spitalul Județean Buzău.

Circa 20% din populație poate suferi de apnee, în funcție de vârstă sau greutate, dar și de bolile asociate, cele mai frecvente fiind cu diabetul, bolile cardiovasculare, cele neurologice ori neuromusculare. Este cea mai frecventă tulburare de somn, iar pauzele de respirație pot duce la limitare a oxigenării sângelui, fapt ce poate avea consecințe grave, în timp, asupra organismului.

„Apneea de somn se definește ca o pauză în  respirație, care durează mai mult de zece secunde, iar ca sa fie și semnificativă, adică să dea simptome, trebuie să se repete de mai mult de 15 ori pe oră sau să fie asociată cu o somnolență diurnă excesivă. Simptomele se pot împărți în trei categorii: simptomele de peste noapte, de obicei le aflăm din discuția cu partenerul, sforăitul, pauzele în respirație, pacientul poate acuza treziri nocturne, cu senzația de lipsă de aer, cu senzația de palpitații, cu senzația de a merge foarte des la baie. La trezire, poate spune că are un somn neodihnitor, că se trezește cu gura uscată, iar peste zi este un pacient cu tulburări de atenție, cu tulburări de memorie, cu nervozitate crescută, cu somnolență diurnă crescută, cu depresie, pentru că omul nu-și mai poate face treburile așa cum le făcea înainte, este o cauză a depresiei, cam acestea ar fi simptomele”, a mai spus medicul specialist.

Potrivit dr. Goidescu, sunt trei categorii de apee: cea obstructivă, care apare, de regulă, la persoane supraponderale și la femeile aflate la menopauză, apneea centrală, care e natură neurologică și are legătură cu comenzile ce vin de la creier, și cea mixtă, care le combină pe cele două. Pentru diagnosticare e nevoie însă o monitorizare atentă a somnului.

„Începând cu 1 aprilie, pe secția de Chirurgie Generală se pot face foi de zi pentru diagnosticul apneei de somn. Pacienții vin în Ambulator Chirurgie cu bilet de trimitere de la medicul de familie, i se face un dosar de somn, vor fi diagnosticați, avem aparat, după care vor urma tratament și pacienții rămân în monitorizare pentru că cel puțin o dată la trei luni, trebuie verificați”, a mai spus medicul Oana Goidescu.