Actualitate Agricultura acum

AGRICULTURA, LA MÂNA VREMII! Îngenuncheați de secetă, fermierii se tem să mai înființeze alte culturi

După un an agricol dezastruos, cu pierderi enorme, agricultorii din Buzău au ajuns să se gândească de două ori dacă să mai cultive pământul în primăvară în cazul în care vremea nu le va da speranțe că vor avea recolte cât de cât mulțumitoare. Vremea din iarnă va fi decisivă în acest sens. Dacă seceta va persista, în primăvară, suprafețe întregi ar putea fi lăsate necultivate.

Anul acesta, au fost fermieri  care nu au avut ce strânge de pe câmp. Pe de o parte, rezerva de apă din sol a fost extrem de scăzută, în iarnă ninsorile au căzut în cantități nesemnificative, iar pe de altă parte, ploile care au căzut în primăvară și în vară au fost torențiale, fapt care a făcut ca pământul să nu poată să absoarbă apa pentru a reface rezerva de apă din sol. În acest context, plantele s-au uscat văzând cu ochii iar agricultorii nu au avut ce strânge de pe câmp. Deși fără bani în buzunare, și cu teama că vremea le-ar putea pune din nou bețe în roate, agricultorii se pregătesc să dea start unei noi campanii de semănat.

“O nouă campanie de semănat va începe într-o săptămână, două. Va începe cu rapița și va continua cu grâul. Dar să vedem și vremea cum va influența aceste lucrări. Până acum, dacă programul era făcut din timp și fiecare știa cât să semene rapiță, cât să semene grâu, iată că acum nu mai avem o oarecare constantă și totul este variabil, și totul depinde de evoluția vremii.”, a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea, la Focus Tv.

Agricultorii speră ca măcar anul acesta vremea să țină cu ei. Dacă nu se va întâmpla așa iar la iarnă seceta va persista, atunci mulți dintre ei vor lăsa terenurile necultivate pentru a evita situația de anul acesta, când pierderile au fost enorme.

“Cel mai probabil, suprafețele mici pe care până acum agricultorii le lucrau nu în stil profesionist, ci pentru propriile nevoi, vor fi date în arendă. Dar sunt și fermieri cu suprafețe de până în 200 ha destul de debusolați. Toți spun că speră că vom avea o toamnă și mai ales o iarnă binecuvântată cu precipitații pentru a se reface rezerva de apă din sol.  Dacă se va întâmpla să ieșim din iarnă la fel cum a fost anul acesta, fără o rezervă de apă în sol, o să fie destul de greu, foarte greu. Unii fermieri nu mai vor să semene în primăvară culturi în cazul în care iarna va fi zgârcită în precipitații. Nu vor semăna de teama cheltuielilor mari care vor fi și, practic, a lipsei de venituri, de producții.”