Actualitate

MUZEUL CHIHLIMBARULUI DE LA COLȚI SE REDESCHIDE! Vezi ce surprize au pregătit reprezentanții instituției

După ce a trecut printr-un amplu proces de modernizare, Muzeul Chihlimbarului de la Colți se redeschide! Obiecte unice, de o valoare inestimabilă, vor fi prezentate vizitatorilor într-un spațiu modern, specific unui muzeu din secolul 21. Clădirea a fost modernizată, dotată cu mobilier specific iar problema grupurilor sanitare insalubre a fost rezolvată. Pe de altă parte, podeaua din incinta spațiului expozițional dar și de pe terasă este una de tip rășină epoxidică, extrem de rară într-un muzeu din cauza costurilor foarte mari.

 La Colți vor putea fi vizitate, de la finele acestei săptămâni, 3 expoziții permanente.

“Este vorba despre o expoziție dedicată paleofaunei din zona Subcarpaților de Curbură, o alta dedicată “Grotei Nucu-Bozioru”, monument unic al artei preistorice din spațiul țării noastre și, evident, o expoziție amenajată pe trei zone de interes dedicate chihlimbarului. Sunt și foarte multe elemente noi în ceea ce privește muzeotehnica, în ceea ce privește conceptul de expoziție, precum și echipamente de tip smart.”, a declarat pentru șansanews.ro, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Pepite de chihlimbar, bijuterii, unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului, toate vor putea fi admirate de către vizitatori într-un concept expozițional nou.

“Vizitatorii pot admira o serie de exponate extrem de interesante. De la unelte de extracție și prelucrare a chihlimbarului (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), pepite de chihlimbar, chihlimbar prelucrat sau neprelucrat. Toată lumea știe de cea mai mare pepită de rumanit din lume, de circa 3,5 kg, dar sunt și mai multe pepite care depășesc 2 kg și care vor fi expuse în cadrul noii colecții. Pentru prima dată expunem o mică parte din colecția de paleofaună a Muzeului Județean Buzău, precum femurul unui mamut care a trăit acum 2,5 milioane de ani pe teritoriul județului Buzău, o mandibulă de mamut, un fragment de craniu al unui urs de peșteră.”

Printre surprizele pregătite publicului se numără și vitrina smart, prima de acest fel într-un muzeu românesc.

“Vitrina ne-a fost prezentată în premieră de o companie la Museum Fest, ediția a II-a, din primăvara anului 2019. La ora actuală, vitrina găzduiește exponate la Muzeul Colți. Este cunoscută publicului nostru de la evenimentul “Noaptea Internațională a Muzeelor” de anul trecut. Într-un fel, trebuie și este firesc să fim ca muzeele din Occident care au introdus deja noile tehnologii în actul muzeal.”

De asemenea, va fi deschis un magazin de suveniruri, de unde vizitatorii pot achiziționa amintiri din Buzău – obiecte personalizate cu imagini din colecțiile muzeului, dar și ale unor monumente istorice din județ.

Muzeul Chihlimbarului de la Colți va fi redeschis vineri, la prânz.

PROGRAMUL DE VIZITARE:

 MIERCURI – DUMINICĂ (10:00 – 18:00, în perioada 1 mai – 30 sept., cu ultima intrare la ora 17:15, respectiv 9:00 – 17:00, în perioada 1 oct. – 30 apr., cu ultima intrare la 16:15);