Actualitate Agricultura acum

AJUTOARE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PANDEMIE! Cea mai mare sumă este de 7.000 de euro. Când trebuie depuse cererile

Noi scheme de sprijin pentru fermieri au fost lansate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură. Sumele încasate de o singură exploatație pot urca până la 7.000 de euro și pot fi accesate atât de beneficiarii din sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și/sau caprine, cât și de cei din sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

150 de milioane de euro ar urma să ajungă la fermierii din toată țara afectați de pandemia de coronavirus. Banii sunt alocați prin noi forme de sprijin lansate de APIA. Este vorba despre ajutoare acordate prin măsura Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine şi/sau caprine, dar şi în sectorul vegetal – legume-fructe şi cartofi.

„Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidităţi care periclitează continuitatea activităţilor agricole, respectiv a producţiei primare în agricultură, în sectoarele antemenţionate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19. Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniţi în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei şi menţinerea viabilităţii fermelor”, se arată în comunicatul emis de APIA.

Sumele vor fi acordate sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei şi urmează să fie plătit până la data de 30 iunie 2021.

Astfel, Claudia Stelea, directorul APIA Buzău, a transmis prin intermediul sansanews.ro că așteaptă potențialii beneficiari să depună cerere începând cu 25 septembrie. Termenul limită pentru depunerea documentelor este 23 octombrie 2020.

Claudia Stelea, director APIA Buzău

Valoarea ajutoarelor diferă în funcție de mărirea exploatației astfel că cea mai mică sumă pe care o poate încasa un beneficiar din sectorul legume este de 500 de euro, cel din sectorul bovine de 1000 de euro, în timp ce un beneficiar din sectorul ovinelor poate obține, cel mai puțin, 700 de euro. Cea mai mare sumă acordată prin intermediul acestei măsuri lansate de APIA poate ajunge la 7000 de euro pentru o singură exploatație.