Actualitate

Ajutorul de încălzire, instrument folosit în conflictele politice. Acuzații de abuz la adresa conducerii unei primării din Buzău

Ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri reduse  ajung, uneori, să iște adevărate scandaluri. La Pardoși, un localnic acuză autoritățile locale că i-au reținut, fără drept, o parte din ajutorul cuvenit. De partea cealaltă, autoritățile arată cu degetul spre buzoian, pe care îl acuză că de ani de zile refuză să își achite datoriile la bugetul local,  motiv pentru care au apelat la o astfel de soluție. Conflictul ar putea escalada, buzoianul adresându-se deja oamenilor legii.

Nicușor Grigorescu, un localnic din Pardoși, a relatat pentru șansanews.ro că recent a depus o cerere la primăria din localitate pentru ajutorul de încălzire. Fiind pensionar, bărbatul s-a încadrat în normele prevăzute de lege și s-a regăsit pe lista beneficiarilor. Numai că în momentul în care a mers la primărie să își ridice banii, a fost înștiințat că nu va primi suma întreagă, ci doar o parte. Practic, din ajutorul de încălzire cuvenit i-a fost reținută suma de 1.000 de lei, bani pe care îi avea de plătit pentru o amendă primită în urmă cu câțiva ani. Bărbatul spune că ceea ce i se întâmplă este un abuz. Pentru a-și găsi dreptatea, s-a adresat Poliției.

De partea cealaltă, primarul din Pardoși, Iulian Preda, spune că s-a ajuns la reținerea banilor din ajutorul de încălzire după ce localnicul ar fi refuzat în mod repetat să își achite datoriile la bugetul local.

“Oamenii nu au doar drepturi, ci și obligații. Acest domn avea amenzi neachitate de ani buni. Profitând de faptul că e pensionar pe caz de boală și nu i se poate opri din pensie și nici nu poate presta muncă în folosul comunității, a ales să nu plătească. La sfârșitul anului, i s-a oprit din ajutorul pentru încălzire. Noi, ca UAT, trebuie să ne recuperăm creanțele. Cum le recuperăm? Avem obligații cu toții, nu doar noi, Primăria”, a declarat primarul Iulian Preda pentru șansanews.ro

Mai mult, primarul Iulian Preda spune că ani la rând bărbatul a refuzat să își plătească datoriile, fiind păsuit de fosta administrație din comună.

“În 2020 a fost membru în Biroul Electoral de Circumscripție Local din partea PSD și a beneficiat de o sumă de 5 700 de lei. La acel moment avea datorii de 2 000 lei, o amendă de 7 ani pe care fostul primar PSD nu i-a luat-o. I-am oferit posibilitatea să plătească eșalonat, dar a refuzat.”

După ce s-a văzut cu ajutorul pentru încălzire diminuat, bărbatul din Pardoși a refuzat să ridice suma rămasă. În schimb, spune că a depus o plângere la Poliție pentru soluționarea acestui caz.