Actualitate

Șeful Învățământului buzoian răspunde elevilor nemulțumiți de schimbarea plafoanelor de acordarea burselor: ”Avem mai mulți bani decât anul trecut”

Se face lumină în cazul burselor acordate anul acesta în județul Buzău. După scandalul finalizat chiar cu un protest al elevilor din municipiu, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău a anunțat, la Focus News, că modificarea plafoanelor privind acordarea burselor de merit nu va duce la scăderea numărului elevilor care vor fi recompensați financiar pentru rezultatele deosebite obținute. În plus, plafonul pus la bătaie pentru acordarea burselor este mai mare decât anul trecut. Totuși, Cătălin Zaman, profesor Merito în 2021, atrage atenția unui aspect: „mediile din online au fost mai mari decât notele de la clasă”. Cu alte cuvinte, dacă anul trecut mai mulți copii au putut obține, cu ușurință, media peste 9.50, acum, când s-au întors în bănci, aceștia ar trebui să depună mai mult efort pentru a rămâne la același nivel de merit.

”Nu sunt mai puține burse!” a anunțat la Focus Tv inspectorul școlar județean, Ionel Meiroșu. Acesta a explicat, cu cifrele în față, câte burse au fost date în 2020 și care sunt estimările pentru anul în curs. Din analiză reiese chiar că , după ridicarea plafonului pentru acordarea burselor de merit de la 8.50 la 9.50, numărul elevilor care au această medie este mai mare.

”În 2020, am avut circa 21.000 de burse, dintre care  una de performanță, 12.000 de merit, 3000 de studiu și 5600 sociale. Pentru anul în curs, potrivit estimărilor făcute la nivelul unităților de învățământ avem 47 burse de performanță, 13.000 de merit, 1200 de studiu, 6300 sociale. Deci dacă facem un calcul, tot în jur de 21.000 de burse, dacă mai adăugăm și bursa profesională și bani de liceu”, a explicat Ionel Meiroșu.

În plus, inspectorul școlar general a subliniat că plafonul a fost mărit în acest an.

”Anul trecut au fost acordate burse în valoare de 14 milioane de lei, în 2021 plafonul este de 19,7 milioane de lei”, a spus Meiroușu.

Cu alte cuvinte, 2021 va aduce mai mulți bani elevilor și din cifrele prezentate de inspectorul școlar general reiese chiar că inclusiv bursele de merit sunt mai multe decât în 2020.

Un aspect îmbucurător însă profesorul Merito, Cătălin Zaman, dascăl de limba și literatura română la școala din Clondiru, a atras atenția că anul trecut, pe când orele s-au desfășurat mai mult în online, notele au fost mai mari, iar acum, când elevii au revenit la clasă ar trebui să muncească mai mult pentru că evaluarea făcută față în față este cu totul alta decât cea prin intermediul unui calculator. Dar asta ar trebui să-i motiveze pe elevi să obține rezultate cât mai bune, o spune tot profesorul Zaman.

” Ce am observat eu este o creștere a mediilor în online față de notele de la clasă. M-a mirat de la bun început media de 8.50 care mi s-a părut un pic cam joasă pentru noțiunea de bursă de merit. Nu trebuie să facem o tragedie din ridicarea acestui plafon pentru că un copilul trebuie să merite această brusă. Este un salt mare de la 8.50  – 9.50 dar în felul acesta putem să-i motivăm să obțină această performanță astfel încât să beneficieze de bursele pe care le pot primi”, a explicat Cătălin Zaman, profesor Merito.

Bursa de performanță este în valoare de 500 de lei, cea de merit de 200 de lei, în timp ce bursa de studiu este de 150 de lei. Se vor încadra la bursă toți elevii cu medii de peste 7.50, plafon de la care se acordă bursele de studiu.