Actualitate Agricultura acum

AL TREILEA CRĂCIUN CU RESTRICȚII DIN CAUZA PESTEI PORCINE! De ce se extinde virusul. Răspunsul veterinarilor

Comercializarea porcilor va fi interzisă în toate târgurile de animale din județ și în acest an, iar restricțiile sunt și mai dure acolo unde sunt active focare de pestă porcină. Cu alte cuvinte, va fi al treilea Crăciun cu restricții din cauza virusului care până acum a omorât la Buzău peste 16.000 de animale. Mai grav este că, virusul pare că se extinde de la o săptămâna la alta, în prezent, în județ, s-a ajuns la 12 focare active, trei fiind depistate doar în ultimele zile.

”În ultimele 10 zile calendaristice au fost înregistrate 3 focare noi de pestă porcină africană (PPA) în localitățile Albești, Comuna Smeeni,  Muscelușa, Comuna Siriu, Lacul Sinaia, Comuna Amaru. De la debutul bolii în Județul Buzău, în data de 01.09.2018, au fost confirmate 116  focare de boală (PPA) la porcii domestici și 64 cazuri de PPA la mistreți, iar numărul de suine domestice afectate de boală a ajuns la 16.068 de capete”, arată analiza publicată de reprezentanții DSV Buzău.

Nerespectarea restricțiilor, cauza răspândirii virusului

După doi ani de luptă cu virusul pestei porcine, medicii veterinari vin cu cauze concrete care au dus la extinderea focarelor atât în gospodării cât și în fermele populate cu mii de animale. Mai exact, anchetele epidemiologice au arătat că, în majoritatea cazurilor, măsurile dispuse în zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor existente nu au fost respectate.

Principalele cauze ale răspândirii bolii au fost:

intrarea/ieșirea porcilor din zonele aflate sub restricție de circulație (10 km în jurul focarului) prin operațiuni de comerț ilegal.

anunțarea cu întârziere a medicului veterinar în cazul apariție bolii (abia după moartea sau sacrificarea de necesitate a animalelor).

neutilizarea echipamentelor de protecție cu destinație specială (haine și încălțăminte destinate special activităților de îngrijire a porcilor).

nerespectarea normele minime de biosecuritate (porci neîngrădiți, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți, contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din exploatații/zone contaminate)”.

Crăciun cu restricții

Cum pesta porcină pare că ia din nou amploare la Buzău, specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinară vin cu precizări clare cu privire la comercializarea porcilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Practic, va fi al treilea Crăciun cu restricții din cauza pestei porcine. Oamenii, aflați în zonele unde sunt active focare, nu vor avea voie să aducă porci din alte localități, iar sacrificarea animalelor va fi permisă în gospodării doar pentru consumul casnic. Comercializarea suinelor este interzisă în toate târgurile din județul.

”În acest context, rugăm toți crescătorii de porci să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătatea la animale și să solicite consilierea din partea acestuia în ceea ce privește măsurile de prevenție și combatere a PPA. Pentru a evita răspândirea virusului este necesar și obligatoriu să respectați următoarele:

nu aduceți în gospodărie animale, fără avizul medicului veterinar.

evitați călătoriile în zone afectate, iar in cazul in care vă deplasați în zone afectate, nu aduceți carne sau produse din carne în gospodărie.

nu sacrificați animale bolnave sau suspecte de boală.

nu consumați, nu depozitați și nu congelați carne provenită de la animale bolnave.

evitați hrănirea porcilor cu resturi alimentare și/sau cu furaje recoltate recent (se recomandă depozitare timp de 15 zile înainte de administrare).

creșteți porcii în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu proprietari de porci domestici.