Actualitate

ALARMANT! Jumătate din mașinile verificate de RAR în 2020 descoperite cu defecțiuni tehnice. Aproape 3%, în risc iminent de accident

Parcul auto al Buzăului a crescut considerabil în ultimii ani, însă la fel și numărul mașinilor vechi, cu defecțiuni, care circulă pe drumurile din județ. O arată bilanțul activității pe anul trecut al lucrărilor de la Registrul Auto Român.

Conform acestui raport, în județul Buzău, au fost verificate, pe parcursul anului trecut, 772 de vehicule. Dintre acestea, 48,70% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 19, adică un procent de 2,46% prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 12,84% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 5,96% aveau probleme legate de identificare și 2,85% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în județ au fost aplicate 246 de amenzi contravenționale și au fost retrase 166 de certificate de înmatriculare.

La nivelul întregii țări, Registrul Auto Român a verificat anul trecut, în trafic, din punct de vedere tehnic 64.096 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,61% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%);
  • emisiile poluante (21,1%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%);
  • parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%);

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 vehicule și 269 ITP-uri au fost anulate.

De menționat că echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.