Actualitate

UPDATE: ALEGERI PARLAMENTARE 2020: Buzăul votează! Câți alegători au mers la urne de la prima oră. Cum se desfășoară votul în pandemie (VIDEO)

UPDATE: Până la ora 10.20, aproape 26.000 de buzoieni au votat, însemnând un procent de peste 6.5 din totalul alegătorilor.

UPDATE: Până la ora 8.20, la Buzău, au votat 7135 de persoane, reprezentând aproape 1.9 la sută dn totalul celor așteptați la urne.

UPDATE: În prima jumătate de oră, de la deschiderea urnelor, la Buzău, au votat circa 3200 de persoane, reprezentând sub un procent din numărul celor așteptați la vot. Peste 700 de buzoieni au votat pe liste suplimentare.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Românii își aleg duminică, pe 6 decembrie, senatorii și deputații care îi vor reprezenta timp de 4 ani în Parlamentul României. Urnele s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, în acest timp fiind așteptați la vot circa 18 milioane de alegători, în toată țara. La Buzău, sunt înscrise pe listele permanente 378.427 de persoane, iar votul, în județ, se va desfășura în 426 de secții. Cei care nu se vor putea deplasa vor putea solicita urna mobilă, inclusiv în spitale, în arest ori în oricare altă situiație în care nu își pot exercita, din diverse motive, votul la secție.
Românii îi aleg duminică, pe 6 decembrie, pe cei 136 de senatori şi 329 de deputaţi care îi vor reprezenta în Parlamentul României, în următorul mandat, poziţii la care aspiră 7.136 de candidaţi – 4.659 la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat.

CUM SE VA DESFĂŞURA VOTUL ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI

Guvernul a adoptat modificări la hotărârea privind instituirea stării de alertă, astfel încât să fie permisă circulaţia în ziua alegerilor, fără restricţii.

Potrivit hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptată de către Executiv, „membrii birourilor electorale, personalul tehnic-auxiliar al acestora, candidaţii, persoanele acreditate şi alte persoane implicate în organizarea alegerilor, precum şi persoanele care le asigură transportul înspre şi dinspre sediile secţiilor de votare, birourile electorale de circumscripţie sau ale oficiilor electorale, fără restricţii, în toate localităţile, în perioada 06.12.2020 ora 23.00 – 07.12.2020 ora 05.00”. 

În plus, pentru a înlesni exercitarea opţiunii electorale,, la nivel naţional, circulaţia persoanelor este permisă în intervalul 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricţii şi fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.

Toate secţiile de vot vor avea flacoane cu soluţie dezinfectantă şi toţi votanţii vor purta mască de protecţie, precum şi personalul din secţia de vot. De asemenea, la intrarea în secţie va fi luată temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii vor trebui să respecte distanţa fizică de minim un metru. În sala de vot nu trebuie să fie prezenţi mai mult de 5 alegători în acelaşi timp.

„Alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile”.

„Alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 metri faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Ştampila „VOTAT” şi pixurile vor fi dispuse în aşa fel încât alegătorul să le poată lua singur, fără să aibă contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei, sub supravegherea acestora.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.  În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

După ce îşi exercită dreptul de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de vot, timbrul autocolant sau ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Pe întreg parcursul zilei, șansanews.ro va relata cele mai importante informații despre procesul de votare, despre eventuale incidente dar și despre prezența la urne. După închiderea secțiilor de votare, la ora 21.00, șansanews.ro va continua să transmită informații, reacții la cald, de la sediile principalelor partide și va prezenta primele rezultate ale scrutinului din 6 decembrie.