Actualitate

Alertă alimentară în Buzău după apariția pestei porcine într-un mare complex de creștere a suinelor. La ce trebuie să fie atenți buzoienii

Este alertă în mai multe județe ale țării, inclusiv în județul Buzău, după ce autoritățile sanitar-veterinare din Vrancea au notificat direcțiile sanitar-veterinare să urmărească și să retragă toate carcasele, carnea și preparatele care s-au făcut cu carne de porc dintr-un complex din acest județ. Este vorba despre Premium Porc, al doilea cel mai mare crescător de suine din țară, unde zilele trecute a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane.

Dacă inițial s-a sperat că virusul va putea fi ținut sub control, în realitate acesta s-a extins în toate halele, astfel că în perioada următoare toți porcii din fermă, peste 20.300 de capete, vor fi eutanasiați.

Cum complexul avea contracte încheiate cu abatoare, magazine și producători din mai multe județe, inclusiv din județ, a fost emisă alerta. Inspectorii sanitar-veterinari trebuie să verifice și să retragă tot ce provine din carne de animale crescute în complexul Premium Porc și care a ieșit pe porțile unității în ultimele 21 de zile.

”Facem trasabilitatea porcinelor care au plecat în unitățile de abatorizare autorizate sanitar-veterinar din județ și din afara județului Vrancea,  astfel încât DSVSA-urile județene pe raza cărora se află abatoarele la care au ajuns porcinele respective de la Premium Porc să identifice loturile. Am inițiat și o alertă în sensul ăsta, notificând județele implicate, iar colegii din fiecare județ trebuie să urmărească alerta și să recupereze din marfa celor loturi, dacă mai există pe stoc. Dacă a ajuns la consumatorul final e mai complicat, adică nu se mai poate recupera nimic. Carcasele, carnea, preparatele identificate vor fi retrase, reținute oficial și dirijate la incinerare în spații autorizate sanitar-veterinar”, a declarat directorul DSVSA Vrancea, Cristi Mihai.

Societățile din Buzău care aveau încheiate contracte cu ferma din Vrancea vor trebui să se reorienteze în perioada următoare și să se aprovizioneze din altă parte.