Actualitate

OPERAȚIUNE EXTREM DE RISCANTĂ PENTRU POMPIERI PE RÂUL BUZĂU. Căruță în mijlocul apei învolburate. Detalii cutremurătoare

UPDATE:

Ies la iveală detalii cutremurătoare despre modul în care a sfârșit bărbatul găsit fără suflare, vineri dimineață, în râul Buzău. Anchetatorii cred că bărbatul, un localnic din Stăncești, în vârstă de 62 de ani, a vrut să își salveze animalul, care speriat de apele învolburate, a intrat în râu. Cel mai probabil, spun anchetatorii în urma analizării probelor existente, bărbatul a vrut să își aducă la mal animalul și căruța așa că a intrat în apele râului, deși nivelul Buzăului era destul de mare. Însă, buzoianul a fost surprins de apele învolburate și a pierit alături de animalul pe care încerca să îl salveze.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Operațiune de salvare, extrem de dificilă, vineri dimineață. Pompierii de la ISU Buzău au fost chemați să salveze o persoană care, din primele date primite, s-ar fi înecat în râul Buzău.

Apelul a venit vineri dimineață la 112 iar datele oferite de cel care a sunat au fost destul de puține. Buzoianul care a apelat numărul unic de urgență a anunțat că a văzut pe malul râului Buzău, pe raza localității Stăncești, papucii unei persoane, dar nici urmă de aceasta. Imediat, echipajele ISU Buzău au pornit spre locul respectiv, în ajutorul pompierilor venind și jandarmii buzoieni. Salvatorii au început căutările, însă s-a dovedit o misiune extrem de grea. Din cauza nivelului crescut al râului Buzău, ca urmare a ploilor din ultimele zile, a fost nevoie ca salvatorii să ia legătura cu reprezentanții Hidroelectrica pentru închiderea vanelor de la barajele de pe cursul râului. Abia după ce nivelul Buzăului a scăzut semnificativ, pompierii au putut intra cu barca de salvare în apă.

Au descoperit în cele din urmă o căruță în mijlocul râului. De asemenea, prins de atelaj era trupul neînsuflețit al unui bărbat.

După aproximativ trei ore de căutări, pompierii au scos cadavrul din apă. Cercetările continuă pentru stabilirea identității bărbatului și pentru a se vedea ce s-a întâmplat de fapt.

Pompierii vin cu o serie de recomandări în cazul în care observați o persoană aflată în mijlocul apelor, care riscă să se înece:

Salvarea din apă

          Când vedeți o persoană care se luptă în apă, primul impuls este să săriți. Această acțiune poate să nu aibă succes și să vă pună viața în pericol.

          Întinde-i mâna și trage-l

          Folosiți orice obiect de care se poate prinde persoana din apă. Dacă victima este aproape de mal, o creangă, o prăjină sau o văslă pot fi îndeajuns de lungi. Folosiți-le.

          Aruncă-i și trage-l

          Într-o piscină sau pe o plajă amenajată ar putea exista un colac de salvare sau o baliză. Dacă nu există așa ceva, improvizați. Aruncați orice plutește: o frânghie, un obiect de plastic sau o anvelopă, chiar roata de rezervă de la o mașină. Gândiți-vă înainte de a acționa.

          Vâslește

          Dacă există în apropiere o barcă sau o canoe, folosiț-o dacă știți să o manevrați. Protejați-vă cu o vestă de salvare.

          Intră în apă

          Dacă s-au epuizat toate posibilitățile de salvare, intrați în apă, doar dacă sunteți un bun înotător, antrenat în tehnicile de prim ajutor. În caz contrar s-ar putea să fie nevoie de salvarea a două persoane.

          Primul ajutor

          Dacă sunteți în situația de a salva o persoană din apă, prima voastră grijă trebuie să fie siguranța salvatorului apoi scoaterea cât mai rapidă a victimei din apă. Urmează evaluarea funcțiilor vitale și stabilizarea coloanei vertebrale cervicale. Întoarceți cu fața în sus pacientul. Țineți capul victimei în poziție neutră. Folosiți o tehnică sigură pentru a deschide căile aeriene. Priviți, ascultați și simțiți dacă există respirație.

          Dacă pacientul nu respiră, porniți resuscitarea cardio-pulmonară. Primul și cel mai important tratament al victimei înecate este reducera hipoxiei.