Actualitate

CU CÂT A CRESCUT TEMPERATURA MEDIE ÎN ORAȘ ȘI CUM SE IA PRIMARUL TOMA LA TRÂNTĂ CU ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ

O investiție care ar urma să fie realizată, în perioada imediat următoare, în două dintre parcurile municipiului Buzău, a încins dezbaterile în ultima ședință a Consiliului Local Municipal Buzău. Pe ordinea de zi s-a aflat proiectul privind amenajarea a cinci fântâni arteziene în parcurile Crâng și Tineretului. Valoarea totală pentru realizarea obiectivului este de 2,2 milioane de lei, iar doi dintre consilierii Opoziției au criticat inițiativa. Constantin Ionescu și Silviu Roșioru au avut luări de cuvânt în care au arătat că suma care va fi cheltuită din bugetul local este nejustificat de mare.

Constantin Ionescu, consilier local
Silviu Roșioru, consilier local

Primarul Constantin Toma a răspuns imediat aleșilor locali motivând că artezienele vor deveni puncte de atracție pentru buzoieni și vor înfrumuseța cele două zone verzi pe care le-a descris ca fiind ”sărăcuțe”. În plus, edilul a explicat că investiția face parte din strategia de îmbunătățire a mediul de viața din municipiu după ce s-a constatat că în ultimii zece ani temperatura medie anuală din oraș a crescut cu 1,3 grade Celsius.

Constantin Toma, primar municipiu Buzău

După zece minute de discuții aprinse, proiectul a trecut cu 21 de voturi. Astfel, parcul Crâng va avea două fântani arteziene ce urmează să fie poziționate simetric față de insula mare a lacului, formând litera”S”. Fiecare fântână va fi dotată cu 10 jeturi verticale care vor atinge o înălțime de 9-10 m.

În parcul Tineretului vor fi amenajate trei fântâni arteziene. Două dintre ele vor fi poziționate pe partea din dreapta a lacului, în fața amfiteatrului, și una pe partea stângă a lacului. Fiecare fântână va fi dotată cu 1 jet central vertical care va atinge înălțimea de 25-30 m, 6 jeturi pe inelul median cu înălțime de 14-15 m și 12 jeturi pe inelul exterior cu înălțime de 7-8 m.

Fiecare jet va fi alimentat de o pompă și spoturi de tip LED care vor putea fi controlate individual pentru a fi realizate jocuri de apă și lumină.